Λαγκάρντ: Σε κρίσιμη καμπή η Ευρώπη, θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις

Λαγκάρντ: Σε κρίσιμη καμπή η Ευρώπη, θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις
epa10084003 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following a meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB on 21 July raised its key interest rate by half a percentage point, the first increase in more than a decade, and revised its Asset purchase programme (APP). EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Σε κρίσιμη καμπή λόγω της αποπαγκοσμιοποίησης, του γηράσκοντος πληθυσμού και της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, «υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ». Εστιάζοντας στην Ευρώπη, είπε ότι μια συνεχής μείωση του πληθυσμού φαίνεται ότι θα ξεκινήσει ήδη από το 2025, παράλληλα με τις κλιματικές καταστροφές που αυξάνονται κάθε χρόνο.

Για την αντιμετώπιση αυτών των κραδασμών θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, απαιτώντας αυτό που αποκάλεσε «προσπάθεια γενεών». «Καθώς εμφανίζονται νέα εμπορικά εμπόδια, θα χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που είναι ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά», είπε η Λαγκάρντ.

«Καθώς οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζομένους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η πράσινη μετάβαση του μπλοκ θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις 620 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με άλλα 125 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ψηφιακή μετάβαση.

«Οι κυβερνήσεις έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τελειώσει το 2026. Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτές να αναλάβουν τόσο μεγάλο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την προτεινόμενη ένωση κεφαλαιαγορών (CMU).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: