Λαγκάρντ: Βελτίωση της οικονομίας μεν, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Λαγκάρντ: Βελτίωση της οικονομίας μεν, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει
epa07815936 European Central Bank (ECB) president nominee Christine Lagarde prior to a meeting with President of the European Parliament Sassoli in Brussels, Belgium, 04 September 2019, ahead of a hearing by the Committee on Economic and Monetary Affairs. Lagarde will answer MEPs' questions ahead of a plenary vote on her candidacy. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εξάπλωση των μεταλλάξεων και η παράταση των περιοριστικών μέτρων αποτελούν βαρίδι για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Παροδικοί παράγοντες πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού.

H ευρύτερη οικονομική κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το 2021 τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά υπογράμμισε ότι παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από το βραχυπρόθεσμο outlook, η οποία σχετίζεται συγκεκριμένα με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση και τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επισήμανε ωστόσο ότι η διατήρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε υψηλά επίπεδα, η εξάπλωση των μεταλλάξεων και η σχετιζόμενη παράταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων βαραίνουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα.

Οι συνεχιζόμενοι εμβολιασμοί, μαζί με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, στηρίζουν τις προσδοκίες για μια επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε.

Η ίδια υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός έχει κινηθεί υψηλότερα τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω κάποιων παροδικών παραγόντων και την άνοδο στις τιμές της ενέργειας. Σημείωσε ωστόσο ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές εν μέσω αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης και προβλημάτων στην αγορά εργασίας και προϊόντων.