Λαϊκή οργή κατά Πούτιν και αρχών για την τραγωδία με τους 64 νεκρούς στη Ρωσία

Λαϊκή οργή κατά Πούτιν και αρχών για την τραγωδία με τους 64 νεκρούς στη Ρωσία
epa06632392 People lay flowers and toys at a makeshift memorial for victims of a fire in the Kemerovo's Zimnyaya Vishnya shopping center at the Manezhnaya square in central Moscow, Russia, 27 March 2018. Latest media reports state that 64 people died in the fire, including many children. Russian President Vladimir Putin signed a decree declaring 28 March 2018 a day of mourning in Russia for the victims of Kemerovo tragedy. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Για 85 ακόμη αγνοούμενους από την φονική πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Κεμέροβο και ζητούν απαντήσεις. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την αυριανή ημέρα εθνικού πένθους μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε εμπορικό κέντρο της ρωσικής πόλης Κεμέροβο και στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, εκ των οποίων 41 παιδιά, μετέδωσε σήμερα το Interfax.

Ο Πούτιν μετέβη στον τόπο της τραγωδίας σήμερα και υποσχέθηκε στους εξαγριωμένους κατοίκους την αυστηρή τιμωρία όσων ευθύνονται για την «εγκληματική αμέλεια», που οδήγησε στην πυρκαγιά, μια από τις φονικότερες που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε εκτός προγράμματος με μια ομάδα πολιτών που εξέφρασε τη δυσπιστία της προς την έρευνα η οποία διεξάγεται για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Πολλοί κάτοικοι του Κεμέροβο δεν πιστεύουν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων και υποπτεύονται ότι εκατοντάδες είναι οι νεκροί και ότι υπάρχει συγκάλυψη, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ο Πούτιν. Συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι έχουν συντάξει μια λίστα με 85 ονόματα, κυρίως παιδιών, που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Κεμέροβο, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Sputnik. Πλήθος κατοίκων συγκεντρώθηκε κοντά στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης από νωρίς το πρωί, ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν εκεί για την τήρηση της τάξης εμποδίζοντας την είσοδο στο κτίριο.

Πολλοί από τους διαδηλωτές έκλαιγαν. Ο δήμαρχος της πόλης Ιλια Σερεντίουκ επιχείρησε να μιλήσει, αλλά το πλήθος τον διέκοπτε ζητώντας του να παραιτηθεί. «Γιατί δεν μας λένε την αλήθεια;»,, φώναξε ένας διαδηλωτής.

Η λαϊκή οργή ήταν εμφανής στα πλακάτ των διαδηλωτών. «Πόσα θύματα υπάρχουν στ΄αλήθεια;», έγραφε ένα, ενώ ένα άλλο υπονοούσε ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι χρηματίστηκαν για να υπογράψουν για τα μέτρα ασφαλείας του εμπορικού κέντρου. «Βόβα και Αμάν στη φυλακή!», έγραφε ένα άλλο πλακάτ, αναφερόμενο στον Πούτιν και στον τοπικό κυβερνήτη.

Η Νατάλια και ο Σεργκέι Αγκάρκοφ, τα δύο παιδιά των οποίων έχασαν τη ζωή τους μαζί με την γιαγιά τους στην πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο, στέκονταν στην πλατεία κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους.

«Η Μάσα ήταν 10, ο Κόστια 8», είπε ο Σεργκέι στο Reuters. «Η Μάσα… ήταν πολύ καλή αθλήτρια. Θα είχε τρέξει να βγει έξω αλλά ήταν κλειδωμένα τα πάντα. Τους αναγνώρισα χθες. Δεν είδα τον Κόστια, αλλά τον αναγνώρισα από τις μπότες του».

Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ρωσικής Επιτροπής Έρευνας, η οποία χειρίζεται υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, ενημέρωσε τον Πούτιν ότι το σύστημα συναγερμού στο εμπορικό κέντρο ήταν χαλασμένο από τις 19 Μαρτίου και ότι ένας φρουρός ασφαλείας δεν ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης για την εκκένωση του κτιρίου.

Ερωτηθείς από τον Πούτιν γιατί οι πόρτες των τριών κινηματογραφικών αιθουσών ήταν κλειδωμένες με τον κόσμο να βρίσκεται μέσα, ο Μπαστρίκιν απάντησε ότι οι αρχές το ερευνούν ακόμη, αλλά ένα σενάριο λέει ότι αυτό έγινε ώστε να μην εισέλθουν στην αίθουσα κάποιοι που δεν είχαν εισιτήριο.

«Οι περισσότεροι υπάλληλοι έφυγαν και άφησαν τα παιδιά και τους γονείς τους στην τύχη τους… οι εργαζόμενοι εκείνοι, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του κόσμου, για την οργάνωση της επιχείρησης εκκένωσης, ήταν οι πρώτοι που το έβαλαν στα πόδια».