Λάμπρος Ίσκος (Vodafone): Έτσι θα βελτιώσει τη ζωή µας το 5G

Λάμπρος Ίσκος (Vodafone): Έτσι θα βελτιώσει τη ζωή µας το 5G
Ο διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone Ελλάδας μιλά στο Fortune για τις προοπτικές που ανοίγει το Vodafone Giga Network 5G.

Tο Vodafone giga network 5g αποτελεί το νέο υπερσύγχρονο δίκτυο της Vodafone Ελλάδας που απελευθερώνει καινούριες δυνατότητες για όλους και δίνει πνοή σε καινοτόµες τεχνολογικές εφαρµογές.

Ο διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone Ελλάδας, Λάµπρος Ίσκος, εξηγεί στο Fortune πώς αυτές οι εφαρµογές θα αλλάξουν τις πόλεις µας, θα αναβαθµίσουν τις υπηρεσίες υγείας και θα δώσουν άλλη διάσταση στην εκπαίδευση.

Περιγράφει, επίσης, γιατί είναι σηµαντικό και τι υπόσχεται το 5G, µιλά για τις επενδύσεις της εταιρείας σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς και δίνει µία µικρή γεύση από τις τεχνολογίες που θα φέρει στη ζωή µας το καινούριο αυτό δίκτυο.

Ποιες αλλαγές θα φέρει στη χώρα μας το Vodafone Giga Network 5G;

Το Vodafone Giga Network 5G θα φέρει πολύ γρήγορες ταχύτητες και καλύτερες συνδέσεις και κάλυψη, διαθέτοντας µοναδικά χαρακτηριστικά και οφέλη, όπως η εξαιρετική απόκριση και αξιοπιστία, οι πολύ υψηλές ταχύτητες άνω του 1 Gbps – 10 φορές µεγαλύτερες σε σχέση µε το 4G – και η καλύτερη εµπειρία στην επικοινωνία. Επιπλέον, θα µεταφέρει τις επιχειρήσεις στην εποχή του Internet of Things, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες για χρήση νέων και καινοτόµων υπηρεσιών.

Αυτό που επίσης πρέπει να υπογραµµίσουµε είναι ότι η χρήση του 5G θα επηρεάσει θετικά τις ζωές και την καθηµερινότητα των πολιτών. Με καλύτερη διαβίωση σε πιο «έξυπνες» πόλεις, ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, ισότιµη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επιστηµονική γνώση, και σύγχρονες εφαρµογές που θα βελτιώσουν την επιχειρηµατικότητα και θα προσφέρουν περισσότερα εργαλεία στην οικονοµία.

Στη νέα εποχή της πέµπτης γενιάς ασύρµατων δικτύων η ψηφιακή κοινωνία δεν θα έχει περιορισµούς. Η επιστηµονική γνώση, χάρη στα δίκτυα 5G, θα είναι διαθέσιµη σε όλους, προσφέροντας πρόσβαση σε µοναδικές βιωµατικές εµπειρίες, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Η Vodafone έχει παρουσιάσει µία τέτοια εφαρµογή ολογράµµατος πέρυσι στα Τρίκαλα, όπου χάρη στο δίκτυο 5G οι µαθητές της πόλης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό µάθηµα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήµατος, µέσω ολογραφικής κλήσης.

Τι προβλέπει το επενδυτικό πλάνο της Vodafone Ελλάδας για το 5G;

Επενδύσαµε 130 εκατ. ευρώ και αποκτήσαµε το φάσµα των ραδιοσυχνοτήτων, που ήταν µία απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να ενεργοποιήσουµε το Vodafone Giga Network 5G δίκτυό µας. Πέρα από αυτό, έχουµε ένα εκτεταµένο και πολύ σηµαντικό επενδυτικό πλάνο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που περιλαµβάνει την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών νέας γενιάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προσφέρουµε στη χώρα τη δυνατότητα να συµµετάσχει ισότιµα στην 4η Βιοµηχανική Επανάσταση και την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονοµίας.

Το Vodafone Giga Network 5G λειτουργεί ήδη σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και µέχρι το τέλος του ερχόµενου οικονοµικού έτους θα έχει επιτευχθεί πληθυσµιακή κάλυψη της τάξης του 40%. Ταυτόχρονα, µέσα από τον παράλληλο εκµοντερνισµό του δικτύου 4G, και οι πελάτες 4G της Vodafone θα επωφεληθούν από βελτιωµένη εµπειρία διασύνδεσης και µεγαλύτερες ταχύτητες.

Ποιες τεχνολογικές εφαρμογές θα εξελιχθούν με την έλευση του 5G;

Το 5G θα επιταχύνει την ανάπτυξη σηµαντικών τεχνολογιών, όπως το Internet of Things, το edge computing και τα Big Data. Εφαρµογές οι οποίες αποτελούν καταλύτες για τον µετασχηµατισµό των πόλεων. Η ρύπανση, η κυκλοφοριακή συµφόρηση και η περιορισµένη κινητικότητα, καθώς και ζητήµατα όπως η προσωπική ασφάλεια, οι οικονοµικές ανισότητες και η περιβαλλοντική βιωσιµότητα, θα αντιµετωπιστούν πιο εύκολα µε τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Επιπλέον, το 5G θα συµβάλει στη διάθεση εφαρµογών που θα αναβαθµίσουν τις υπηρεσίες υγείας, βελτιώνοντας τις ζωές των ανθρώπων και εκδηµοκρατίζοντας την πρόσβαση στην υγεία.

Πρόσφατα, ο όµιλος Vodafone επέλεξε την Ελλάδα ως ένα από τα Παγκόσµια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης που θα εστιάζει στο Internet of Things, και συγκεκριµένα σε εφαρµογές ηλεκτρονικής υγείας, µέσω της θυγατρικής µας Vodafone Innovus. Η ψηφιοποίηση του υγειονοµικού κλάδου δηµιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για βελτιωµένη υγεία, πιο άνετη αποθεραπεία και καλύτερη ζωή.

Με διασυνδεδεµένες ιατρικές συσκευές που επιτρέπουν την καλύτερη αξιολόγηση της υγείας ενός ασθενούς, τεχνολογικές λύσεις που συµβάλουν στη µεγαλύτερη ανεξαρτησία και πιο άνετη καθηµερινότητα ασθενών και ηλικιωµένων, και καινοτόµες επιχειρηµατικές υπηρεσίες που διασφαλίζουν την αδιάλειπτη εφοδιαστική αλυσίδα γύρω από την υγεία.