Λευκός καπνός από το Κογκρέσο για το όριο του χρέους: Πέρασε λίγο πριν τη χρεοκοπία η συμφωνία

Λευκός καπνός από το Κογκρέσο για το όριο του χρέους: Πέρασε λίγο πριν τη χρεοκοπία η συμφωνία
epa10665486 Republican Speaker of the House Kevin McCarthy speaks briefly to the media on the day the House plans to vote on the tentative agreement between the White House and Congress to raise the debt limit in the US Capitol in Washington, DC, USA, 31 May 2023. McCarthy believes he has the votes to pass The Fiscal Responsibility Act and send the bill to the Senate for final passage. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με γκρίνια, διαφωνίες και μεγάλες παραχωρήσεις ψηφίστηκε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς η συμφωνία για το χρέος, λίγες μέρες πριν οι ΗΠΑ κινδυνεύσουν με χρεοκοπία.

Αποκρούοντας την χρεοκοπία των ΗΠΑ, η Γερουσία έδωσε την τελική έγκριση αργά την Πέμπτη στο πακέτο περικοπών του χρέους και του προϋπολογισμού, για να ολοκληρώσει τις εργασίες για τη δικομματική συμφωνία και να την στείλει στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να γίνει νόμος.

Το συμβιβαστικό πακέτο που διαπραγματεύθηκε ο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι δεν αφήνει ούτε τους Ρεπουμπλικάνους ούτε τους Δημοκρατικούς ικανοποιημένους με το αποτέλεσμα. Αλλά το αποτέλεσμα, μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, βάζει στον πάγο το ασταθές ζήτημα ανώτατου ορίου χρέους που κινδύνευε να ανατρέψει την οικονομία, όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως μέχρι το 2025 μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Το αποτέλεσμα της δικομματικής ψηφοφορίας, με 63-36 ψήφους, αντανακλούσε κάπως το ότι οι κεντρώοι και των δύο παρατάξεων στήριξαν το πακέτο Μπάιντεν-ΜακΚάρθι – αν και οι ψήφοι των Δημοκρατικών ηγήθηκαν των αποτελεσμάτων και στις δύο βουλές.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε πριν από την ψηφοφορία πως η έγκριση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι «η Αμερική μπορεί να αναπνεύσει ανακούφιση».

Στη συνέχεια είπε: «Σώσαμε τη χώρα από τη μάστιγα της χρεοκοπίας».

Ο Μπάιντεν ανέφερε σε μια δήλωση μετά το πέρασμα ότι οι γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα «έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η Αμερική είναι ένα έθνος που πληρώνει τους λογαριασμούς του και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του – και θα είναι πάντα».

Είπε δε, ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό. «Κανείς δεν παίρνει όλα όσα θέλει σε μια διαπραγμάτευση, αλλά μην κάνετε λάθος: αυτή η δικομματική συμφωνία είναι μια μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και τον αμερικανικό λαό», είπε ο πρόεδρος. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος για το θέμα στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα) την Παρασκευή.

Η γρήγορη δράση ήταν ζωτικής σημασίας εάν η Ουάσιγκτον ήλπιζε να τηρήσει την προθεσμία της επόμενης Δευτέρας, για την οποία το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να στερούνται μετρητών για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, διακινδυνεύοντας μια καταστροφική χρεοκοπία. Η αύξηση του ορίου χρέους της χώρας, θα διασφάλιζε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δανειστεί για να πληρώσει τα ήδη υπάρχοντα χρέη των ΗΠΑ.

Τελικά, η αναμέτρηση του ανώτατου ορίου του χρέους εξελίχθηκε σε μια μάχη υψηλού διακυβεύματος στο Κογκρέσο, ένας αγώνας που ξεκίνησε από τον ΜακΚάρθι και τροφοδοτήθηκε από μια ακροδεξιά ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής, η οποία βρήκε την ευκαιρία να “στριμώξει” τον Δημοκρατικό πρόεδρο.

Αρνούμενος μια συνηθισμένη ψηφοφορία για να επιτραπεί η άρση του ορίου χρέους, ο Μακάρθι έφερε τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχει μια συμφωνία που αναγκάζει τις περικοπές δαπανών με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων του έθνους.

Συνολικά, το νομοσχέδιο των 99 σελίδων περιορίζει τις δαπάνες για τα επόμενα δύο χρόνια, αναστέλλει το ανώτατο όριο του χρέους έως τον Ιανουάριο του 2025 και αλλάζει ορισμένες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής νέων απαιτήσεων εργασίας για τους μεγαλύτερους Αμερικανούς που λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια και του πράσινου φωτός για ένα νεό αγωγό φυσικού αερίου των Αππαλαχίων, στον οποίο πολλοί Δημοκρατικοί αντιτίθενται.

Ενισχύει τα κεφάλαια για την άμυνα και τους βετεράνους, μειώνει νέα χρήματα για τους πράκτορες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων και απορρίπτει την έκκληση του Μπάιντεν να ανακαλέσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις της εποχής Τραμπ σε εταιρείες και πλούσιους. Επιβάλλει επίσης αυτόματες περικοπές 1%, εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς δαπανών του.

Αφού η Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πακέτο αργά την Τετάρτη, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ έδειξε ότι ήθελε και αυτός να μην χάσει χρόνο για να διασφαλίσει ότι θα γίνει νόμος.

Διαφημίζοντας τις περικοπές στον προϋπολογισμό της, ο ΜακΚόνελ είπε την Πέμπτη: «Η Γερουσία έχει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα αυτή τη σημαντική πρόοδο».

Έχοντας παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους των διαπραγματεύσεων Μπάιντεν-ΜακΚάρθι, αρκετοί γερουσιαστές επέμειναν στη συζήτηση σχετικά με τις ιδέες τους για αναμόρφωση του πακέτου. Αλλά η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε αλλαγών σε αυτό το στάδιο ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτροχιάσει τον συμβιβασμό και καμία δεν εγκρίθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ήθελαν να συμπεριλάβουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ενώ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν της Βιρτζίνια προσπάθησε να αφαιρέσει την έγκριση του αγωγού Mountain Valley.

Ο ενεργειακός αγωγός είναι σημαντικός για τον γερουσιαστή Joe Manchin, D-W.Va., ο οποίος υπερασπίστηκε την ανάπτυξη που διατρέχει η πολιτεία του, λέγοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ενέργεια του φυσικού αερίου, του άνθρακα, του ανέμου και όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, προσφέροντας μια τροπολογία για την αφαίρεση του αγωγού από το πακέτο, ο Κέιν υποστήριξε ότι δεν θα ήταν δίκαιο για το Κογκρέσο να μπει σε ένα αμφιλεγόμενο έργο που θα απαιτούσε από την πολιτεία του να πάρει εδάφη από οικογένειες που τους ανήκαν για γενιές .

Τα γεράκια της άμυνας με επικεφαλής την γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας παραπονέθηκαν έντονα ότι οι στρατιωτικές δαπάνες, αν και αυξήθηκαν στη συμφωνία, δεν ήταν αρκετές για να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό – ιδιαίτερα καθώς εξετάζουν συμπληρωματικές δαπάνες που θα χρειαστούν αυτό το καλοκαίρι για να στηρίξουν την Ουκρανία ενάντια στον πόλεμο που διεξάγει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η εισβολή του Πούτιν είναι μια καθοριστική στιγμή του 21ου αιώνα», υποστήριξε ο Γκράχαμ από το βήμα της Γερουσίας. «Αυτό που έκανε το Σώμα είναι λάθος».

Ωστόσο, εξασφάλισαν μια συμφωνία από τον Schumer, την οποία διάβασε μπροστά στο σώμα, δηλώνοντας ότι η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους «δεν πρόκειται» να περιορίσει την ικανότητα της Γερουσίας να εγκρίνει άλλα έκτακτα συμπληρωματικά έξοδα για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ή για την ανακούφιση από καταστροφές και άλλα θέματα εθνικής σημασίας.

Συνολικά, οι περισσότεροι από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του πακέτου, ενώ οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ήταν αντίθετοι. Ο απολογισμός ήταν 46 Δημοκρατικοί και 17 Ρεπουμπλικάνοι υπέρ. 31 Ρεπουμπλικάνοι μαζί με τέσσερις Δημοκρατικούς και έναν ανεξάρτητο που συμμετέχει σε κοινοβουλευτική ομάδα με τους Δημοκρατικούς κατά.

Για εβδομάδες οι διαπραγματευτές εργάζονταν μέχρι αργά το βράδυ για να επιτύχουν τη συμφωνία με τον Λευκό Οίκο και για μέρες ο Μακάρθι εργαζόταν για να δημιουργήσει υποστήριξη μεταξύ των σκεπτικιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εντάσεις είχαν αυξηθεί στη Βουλή το προηγούμενο βράδυ καθώς οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν τη συμφωνία. Όμως τελικά ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι συγκέντρωσαν έναν δικομματικό συνασπισμό, με τους Δημοκρατικούς να διασφαλίζουν το πέρασμα με ισχυρή ψήφο 314-117. Συνολικά, 71 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής “τα έσπασαν” με τον Μακάρθι για να απορρίψουν τη συμφωνία.

«Τα πήγαμε πολύ καλά», είπε αργότερα ο McCarthy.

Όσον αφορά τη δυσαρέσκεια από τους Ρεπουμπλικάνους που είπαν ότι οι περιορισμοί στις δαπάνες δεν έφτασαν αρκετά μακριά, ο McCarthy διαβεβαίωσε ότι ήταν μόνο ένα «πρώτο βήμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: