Λέιν (ΕΚΤ): Είναι απίθανη μια βαθιά ύφεση στην ευρωζώνη

Λέιν (ΕΚΤ): Είναι απίθανη μια βαθιά ύφεση στην ευρωζώνη
epa07362823 (FILE) - Governor of the Central Bank of Ireland, Philip Lane, delivers a speech during the conference Finance Disintermediation and the Future of the Banking Sector' held in Madrid, Spain, 30 October 2018 (reissued 11 February 2019). According to reports, Eurozone ministers backed Lane's nomination to assume the post of chief economist at the European Central Bank (ECB). EPA/MARISCAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια", αναφέρει ο Λειν σε podcast που δημοσίευσε η ΕΚΤ.  

Η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια και είναι απίθανο να βιώσει μια βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΦίλιπ Λέιν.

Η οικονομία του μπλοκ των 20 εθνών που μοιράζονται το ευρώ έχει σε γενικές γραμμές παραμείνει στάσιμη τα τελευταία τρία τρίμηνα, καθώς η μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν ανάκαμψη φέτος, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να καταγράψει οριακή μόνο αύξηση το 2023.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Λέιν σε podcast που δημοσιεύτηκε από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε πολύ κάτω από το επίπεδο της οικονομίας που θα μπορούσαμε να περιμέναμε αν δεν είχε συμβεί η πανδημία», είπε ο Λέιν. «Αυτή η τάση θα περιμέναμε να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου» πρόσθεσε.

Οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι τους πρώτους μήνες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό επίσης θα περάσει τελικά στους καταναλωτές, αφήνοντας τα νοικοκυριά με μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, υποστήριξε ο Λέιν.

«Με την πάροδο του χρόνου, τα νοικοκυριά θα πρέπει να βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση» είπε ο Λέιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: