Λεπτή η «γραμμή» ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ στη Σκωτία

Λεπτή η «γραμμή» ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ στη Σκωτία
Photo: REUTERS

Διαφορετικά αποτελέσματα με οριακή διαφορά δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις σχετικά με την παραμονή των Σκοτσέζων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διχασμένοι μοιάζουν οι Σκωτσέζοι τέσσερις μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα καθορίσει την παραμονή τους ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι απαντήσεις τους σε δημοσκοπήσεις σχετικά με το εάν επιθυμούν την ανεξαρτησία τους έχουν τρελάνει δημοσκόπους και πολιτικούς.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, οι υπέρμαχοι της παραμονής της Σκωτίας έχει προβάδιμα 6% έναντι των πολιτών που τάσσονται υπέρ της απόσχισης. Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium καταδεικνύει ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Σκωτίας έχει ανέλθει στο 53%, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν την ανεξαρτησία βρίσκεται στο 47%, ενόψει του δημοψηφίσματος που διενεργείται την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

Την ακριβώς αντίστροφη εικόνα παρουσιάζει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία ICM και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times, στην οποία προβάδισμα φαίνεται πως αποκτούν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει ανέλθει στο 54%, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν την παραμονή της στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο 46%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Telegraph, ωστόσο δημοσιεύτηκε ως πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα της Sunday Times, πριν την επίσημη δημοσίευσή της. Ωστόσο, το δείγμα το πολιτών που ερωτήθηκαν -705 άτομα- είναι μικρό, κάτι που σημαίνει ότι το περιθώριο λάθους είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Πρέπει η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητο κράτος;

Τράπεζες και ΔΝΤ τάσσονται κατά της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας

Ο «δολοφόνος» της στερλίνας ψηφίζει «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας

Στο Λονδίνο θα μεταφερθεί η RBS εάν ψηφιστεί η διάσπαση του Ην. Βασιλείου