Λιαργκόβας: Η έξοδος από το Μνημόνιο το 2018 δεν θα μοιάζει με “μήνα του μέλιτος”

Λιαργκόβας: Η έξοδος από το Μνημόνιο το 2018 δεν θα μοιάζει με “μήνα του μέλιτος”

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή υπογράμμισε τα στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης του Προσχεδίου Προϋπολογισμού αλλά το χαρακτήρισε 'φοροκεντρικό'.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο το 2018 προεξόφλησε ουσιαστικά ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας αλλά προειδοποίησε ότι αυτή δεν θα μοιάζει με την «αρχή ενός μήνα του μέλιτος» λόγω των βαρύτατων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για πολλά ακόμη χρόνια.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2018 στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Λιαργκόβας κάλεσε την κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα «να χαρτογραφήσουν τις πραγματικές διαστάσεις της εξόδου στις αγορές» ώστε να μη δημιουργούνται προσδοκίες για το τέλος κάθε πολιτικής προσαρμογής. «Έχουμε δεσμευτεί σε σειρά δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια μετά το 2018, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα» εξήγησε ο κ. Λιαργκόβας. «Μετά το 2018 δεν θα υπάρχει έξοδος από κάθε επιτήρηση. Η επιτήρηση δεν θα είναι ασφυκτική όσο είναι σήμερα αλλά θα υπάρχει» προειδοποίησε και διεμήνυσε ότι «η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος».

Ταυτόχρονα, ο κ. Λιαργκόβας αναγνώρισε μεν τα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης που διακρίνουν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αλλά καταλόγισε και στο κυβερνητικό επιτελείο ότι συνεχίζει τις πολιτικές λιτότητας και την άσκηση φοροκεντρικής πολιτικής.

«Είναι θετικό ότι στο προσχέδιο προτάσσεται η κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδυάσει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, έκανε λόγο για αναδιανεμητικές πτυχές του προσχεδίου οι οποίες «μπορούν να ευνοήσουν την ιδιωτική κατανάλωση και κατ’ επέκταση να περιορίσουν τις υφεσιακές επιπτώσεις». Μάλιστα ανέφερε ότι οι «αντισταθμιστικές ενέργειες» είναι δυνατό να λειτουργήσουν προς την ίδια κατεύθυνση, σε συνδυασμό με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα κοινωνικά δίκαιο σχέδιο αναδιάρθρωσης πρωτογενών δαπανών.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή άσκησε, όμως και αυστηρή κριτική στο προσχέδιο προϋπολογισμού καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «συνεχίζει τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων ετών, με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων». «Συνεχίζεται η φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη πλεονασμάτων» είπε. Επίσης χαρακτήρισε «υπερφιλόδοξους και αντιπαραγωγικούς» τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τέλος, υποστήριξε ότι το προσχέδιο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο ως προς την προσέλκυση επενδύσεων.

Πηγή: news247.gr