Lidl Ελλάς: Leadership, Flexibility, Diversity, Training & Development

Lidl Ελλάς: Leadership, Flexibility, Diversity, Training & Development
Επενδύουμε σε ένα φιλικό, συμπεριληπτικό και ομαδικό περιβάλλον, με τον άνθρωπο στο επίκεντρό του, τόσο για το σήμερα όσο και το αύριο.

Από την Νικολέττα Κολομπούρδα, HR Director και Member of the Board της Lidl Ελλάς

Η πανδημία ως επιταχυντής αλλαγών στο εργασιακό περιβάλλον

Τα τελευταία χρόνια πριν την πανδημία υπήρχαν ενδείξεις για αλλαγές στα «θέλω» της αγοράς εργασίας και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όμως η ίδια η πανδημία έχει αποτελέσει έναν επιταχυντή τεράστιων αλλαγών στο εργασιακό περιβάλλον. Ακόμα και σε κλάδους όπως το Λιανικό Εμπόριο Τροφίμων, όπου φαινομενικά δεν επηρεάστηκαν το ίδιο από την πανδημία, οι αλλαγές ήταν εξίσου σημαντικές.

Έννοιες όπως ψηφιακός μετασχηματισμός, τηλεκπαίδευση και τηλεργασία έγιναν πράξη και εφαρμόστηκαν σε πολύ σύντομο διάστημα, ώστε να ανταποκριθούμε στις αιφνίδιες αλλαγές. Επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή σε νέες τεχνολογίες, ώστε να παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Και συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε και στην επόμενη μέρα. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια μόνιμη υβριδική πολιτική τηλεργασίας με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων μας, σε συνδυασμό και με τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Αλλάζουμε τον παραδοσιακό τρόπο εκπαίδευσης και δημιουργούμε ολοκληρωμένες εμπειρίες μάθησης αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες όπως e-learnings και learning journeys με συνδυασμό τύπων μάθησης. Επενδύουμε ακόμα περισσότερο στην εκπαίδευση των ανθρώπων μας τόσο σε hard skills που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις της κάθε θέσης εργασίας, όσο και σε soft skills, ώστε να εξελίξουμε τη δημιουργικότητα και τη σύνθετη επίλυση προβλημάτων.

Παράλληλα σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ηγεσίας για Διοικητικά Στελέχη, το πρόγραμμα Empowering Leadership. Συνδέσαμε ολιστικά τη διαδικασία ανάπτυξης με ξεκάθαρα Career paths. Ένα ολοκληρωμένο ταξίδι μάθησης για την ανάπτυξη των νέων δεξιοτήτων διοίκησης που θα χρειαστούν τα στελέχη μας στον νέο τους ρόλο. Ένα ταξίδι που θα μας οδηγήσει σε μια νέα Κουλτούρα Ηγεσίας. Την Ηγεσία του αύριο.

Επενδύουμε στην εκπαίδευση της ομάδας μας, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Γιατί ο κλάδος του Retail απαιτεί καινοτομία, άμεση ανταπόκριση στις μεταβολές του περιβάλλοντος, δημιουργική σκέψη και επίλυση σύνθετων προβλημάτων για κάθε έναν από τους πάνω από 6.500 ανθρώπους μας. Είτε είναι στην πρώτη γραμμή στα καταστήματά μας, είτε στα Logistics Centers ή στα γραφεία μας.

Ταυτόχρονα, το σύνολο των τεχνολογικών εξελίξεων και η αλλαγή στο εργασιακό περιβάλλον δημιούργησαν καινούριες προκλήσεις, όπως η ανάπτυξη και εξέλιξη πολιτικών D&I στις νέες συνθήκες εργασίας, η ενίσχυση του Employee Engagement, ενώ αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η σημαντικότητα της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και του well-being συνολικά.

Συνοδοιπόρο σε όλο αυτό το ταξίδι έχουμε τα δεδομένα. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πλήθος εσωτερικών και εξωτερικών ερευνών, ώστε να αποτυπώσουμε τις μεταβολές στις ανάγκες των ανθρώπων μας αλλά και της αγοράς, και να λάβουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις και να λάβουμε τις απαντήσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματά μας.

Το great resignation εξελίσσεται σε όλον τον κόσμο και σε κάθε κλάδο με μεγαλύτερη η μικρότερη ένταση. Έρευνες για την ελληνική αγορά εργασίας μας δείχνουν πως και στην Ελλάδα ποσοστά έως και 88% των εργαζομένων που δεν είναι ευχαριστημένοι από τον τωρινό εργοδότη τους θα αναζητήσουν νέα εργασία στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα ποσοστό έως 47% από εργαζομένους που δηλώνουν ευχαριστημένοι από τον τωρινό εργοδότη τους, σχεδιάζουν αλλαγή μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παρατηρούμε λοιπόν ότι έχει μειωθεί αισθητά το employer brand loyalty δημιουργώντας μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας με υψηλό mobility.

Ταυτόχρονα, η ίδια η έννοια της ικανοποίησης από τον εργοδότη έχει γίνει μια πολυπαραγωντική και ακόμα πιο σύνθετη μεταβλητή που περιλαμβάνει τόσο αμοιβές και επιπλέον παροχές όσο και επιπλέον χαρακτηριστικά με συνεχώς αυξανόμενη βαρύτητα, όπως τη φήμη και την εικόνα του εργοδότη, την εταιρική κουλτούρα, τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης, καθώς και το φιλικό και ομαδικό περιβάλλον.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, στη Lidl Ελλάς συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έννοια του «μαζί». Είμαστε μια μεγάλη ομάδα σε πάνω από 230 τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα και παρόλα αυτά εξελισσόμαστε μαζί, μαθαίνουμε μαζί και ξεπερνάμε τον εαυτό μας αντιμετωπίζοντας κάθε πρόκληση, μαζί. Επενδύουμε σε ένα φιλικό, συμπεριληπτικό και ομαδικό περιβάλλον, με τον άνθρωπο στο επίκεντρό του, τόσο για το σήμερα όσο και το αύριο.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έννοια του «μαζί»

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις και να λάβουμε τις απαντήσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματά μας.

* Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο