Λίγες οι εκπλήξεις που επιφύλαξε η Apple με το iPhone 14

Λίγες οι εκπλήξεις που επιφύλαξε η Apple με το iPhone 14
The new iPhone 14 and 14 Plus is displayed during a launch event for new products at Apple Park in Cupertino, California, on September 7, 2022. - Apple unveiled several new products including a new iPhone 14 and 14 Pro, three Apple watches, and new AirPod Pros during the event. (Photo by Brittany Hosea-Small / AFP) Photo: AFP
...αλλά τουλάχιστον δεν αυξήθηκαν οι τιμές στις ΗΠΑ εν μέσω μιας πληθωριστικής χρονιάς.

Η Apple παρουσίασε μια νέα σειρά συσκευών την Τετάρτη με λίγες εκπλήξεις πέρα από μία σημαντική: Δεν αύξησε τις τιμές της στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας από τις χειρότερες χρονιές πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών.

Στη μεγαλύτερη εκδήλωση παρουσίασης προϊόντων της χρονιάς, που ονομάστηκε Far Out, η εταιρεία παρουσίασε το iPhone 14, νέα ακουστικά AirPods Pro και μια αναβάθμιση του Apple Watch που περιελάμβανε ένα μοντέλο Ultra για πρώτη φορά. Το iPhone διατηρεί τη γενική εμφάνιση της παλαιότερης έκδοσης, ενώ αποκτά βελτιώσεις στην κάμερα, μια πολυαναμενόμενη λειτουργία δορυφορικών μηνυμάτων και – στα μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας – ένα νέο περιβάλλον εργασίας που ονομάζεται Dynamic Island.

Η Apple στοιχηματίζει ότι τα νέα χαρακτηριστικά, μαζί με την απουσία μεγάλης αύξησης της τιμής, θα είναι αρκετά για να αποκρούσουν τον ανταγωνισμό από τη Samsung Electronics και άλλους αντιπάλους smartphone. Η εταιρεία αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το ήμισυ των πωλήσεων smartphone στις ΗΠΑ και επιδιώκει να βασιστεί σε αυτά τα κέρδη.

«Αν και πολλά από τα χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι σταδιακές βελτιώσεις και όχι πρωτοποριακές νέες καινοτομίες, πιστεύουμε ότι η Apple έχει κάνει αρκετά για να αυξήσει τη ζήτηση πείθοντας τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν και να εστιάσουν στα νέα της προϊόντα», δήλωσε ο Neil Saunders, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών GlobalData Plc.

Οι μετοχές της Apple αυξήθηκαν σχεδόν 1% στα 155,96 δολάρια στη Νέα Υόρκη μετά την παρουσίαση. Παραμένουν μειωμένες κατά 12% για το έτος, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης υποχώρησης των τεχνολογικών μετοχών.

Ο κύριος όγκος των αναβαθμίσεων του iPhone έρχεται στην ανώτερη σειρά Pro. Αυτές οι συσκευές θα αποκτήσουν μια κάμερα 48 megapixel και μια οθόνη που είναι ικανή να παραμένει πάντα ενεργοποιημένη σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, παρόμοια με τις πρόσφατες εκδόσεις του Apple Watch. Αυτό θα επιτρέπει στα νέα τηλέφωνα να εμφανίζουν widgets με πληροφορίες – για παράδειγμα, τον καιρό, τα ραντεβού του ημερολογίου και τα χρηματιστηριακά δελτία – ενώ η υπόλοιπη οθόνη παραμένει απενεργοποιημένη.

Η Apple έχει επανασχεδιάσει την εγκοπή στο πάνω μέρος της οθόνης, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε μια νέα διεπαφή που ονομάζεται Dynamic Island. Οι συσκευές Pro θα αποκτήσουν επίσης τον ταχύτερο νέο επεξεργαστή A16, ενώ η βασική σειρά θα τρέχει μια μέτρια αναβαθμισμένη έκδοση του τρέχοντος A15. Η Apple περιγράφει τον A16 ως το ταχύτερο chip σε smartphone, 40% ταχύτερο από τον ανταγωνισμό.

Τα στάνταρ μοντέλα iPhone 14 μοιάζουν με το iPhone 13 από πέρυσι, αλλά με μια ανατροπή: η Apple εγκατέλειψε τη μίνι έκδοση και πρόσθεσε ένα μοντέλο με μεγαλύτερη οθόνη 6,7 ιντσών.

Οι βελτιώσεις της κάμερας περιλαμβάνουν μια νέα λειτουργία Action για βίντεο που βοηθά στη σταθεροποίηση των λήψεων. Και η συσκευή υιοθετεί το πρότυπο eSIM, το οποίο καταργεί τη φυσική κάρτα SIM. Το iPhone 14 προσφέρει επίσης ανίχνευση σύγκρουσης με αυτοκίνητο, παρόμοια με το πιο πρόσφατο Apple Watch. Το κανονικό iPhone 14 θα κοστίζει 799 δολάρια και η αποστολή του θα αρχίσει στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η έκδοση Plus θα κοστίζει 899 δολάρια και η αποστολή του θα ξεκινήσει από τις 7 Οκτωβρίου.

Το iPhone 14 Pro ξεκινά από τα 999 δολάρια, ενώ το μοντέλο Pro Max κοστίζει 1.099 δολάρια. Θα είναι διαθέσιμα στις 16 Σεπτεμβρίου, με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν την Παρασκευή.

Οι τιμές της Apple παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν 8,5% τον Ιούλιο. Οι συνεργάτες της με τους φορείς εκμετάλλευσης παρουσίασαν επίσης ένα πλήθος προωθητικών ενεργειών την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων προσφορών για δωρεάν τηλέφωνα και άλλες εκπτώσεις.

Ορισμένοι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα ακολουθούσαν αυξήσεις, αλλά η Apple έχει βρει πιο διακριτικούς τρόπους για να κατευθύνει τους πελάτες προς υψηλότερες τιμές. Φυλάσσοντας τα καλύτερα νέα χαρακτηριστικά της για τις συσκευές Pro ή άλλα μοντέλα υψηλότερων προδιαγραφών, η εταιρεία επιδιώκει να προωθήσει περισσότερους πελάτες προς ακριβότερα μοντέλα.

«Προκαλούμε συνεχώς τους εαυτούς μας να ανεβάζουμε τον πήχη και να βελτιώνουμε τα προϊόντα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Σύμφωνα με την Insider Intelligence, η Apple αναμένεται να κατέχει φέτος σχεδόν το 49% της αμερικανικής αγοράς smartphone, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε σχεδόν 50% μέχρι το 2024. Η εταιρεία έχει σημειώσει κέρδη έναντι του λειτουργικού συστήματος Android της Google, το οποίο χρησιμοποιείται από ανταγωνιστές όπως η Samsung.

Το iPhone παραμένει μακράν το σημαντικότερο προϊόν της Apple, το οποίο τροφοδοτεί από μόνο του περίπου το 50% των πωλήσεων της εταιρείας και συμβάλλει στη δημιουργία πρόσθετων εσόδων από υπηρεσίες όπως το App Store και το Apple TV+. Επίσης, πείθει τους πελάτες να αγοράσουν αξεσουάρ όπως τα AirPods και το Apple Watch.

Σε άλλες αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, το iPhone 14 Pro θα αποκτήσει νέα οθόνη με λεπτότερα πλαίσια και μεγαλύτερη ενεργή επιφάνεια. Η οθόνη είναι επίσης πιο φωτεινή, στα 1.600 nits, το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με το Pro Display XDR.

Η νέα δορυφορική υπηρεσία, εντωμεταξύ, θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα έκτακτης ανάγκης χωρίς σύνδεση κινητής τηλεφωνίας. Το Bloomberg News ανέφερε για πρώτη φορά πέρυσι ότι η λειτουργία αυτή επρόκειτο να έρθει φέτος.

Η Apple σχεδιάζει να την προσφέρει δωρεάν για τα δύο πρώτα χρόνια, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Η Garmin Ltd., κατασκευαστής δορυφορικών συσκευών, πουλά μια παρόμοια υπηρεσία για περίπου 15 δολάρια το μήνα.

Ακόμη και το νέο έξυπνο ρολόι Ultra της Apple – που συνιστά την είσοδο της εταιρείας σε μια αγορά υψηλότερων τιμών – είχε χαμηλότερη τιμή από την αναμενόμενη. Η τιμή του θα ξεκινά από τα 799 δολάρια.

Πηγή: fortune.com