Λιγότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα το εμβόλιο Johnson & Johnson

Λιγότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα το εμβόλιο Johnson & Johnson
epa09121358 Brewster Ambulance Paramedic Rob Barss administers the Johnson & Johnson Covid-19 vaccine to Leominster home bound residents as part of the pilot mobile vaccine distribution program called, Last Mile Vaccine Delivery, in Leominster, Massachusetts, USA 07 April 2021. Last Mile Vaccine Delivery was formed in conjunction with MASCON Medical, Leominster Fire Department and Brewster Ambulance Service, and is able to distribute over 4000 doses to home bound residents as well as visitors to their vaccination clinics in several Massachusetts underserved communities. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι δείχνουν τα συμπεράσματα της νέας έρευνας. Ενισχύεται η εκτίμηση ότι όσοι εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί να λάβουν και δεύτερη δόση.

Πολύ λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι το εμβόλιο που κατασκευάστηκε από την Johnson & Johnson σε σχέση με τον αρχικό ιό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η εργαστηριακή έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στον server bioRxiv αλλά δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, έγινε από επιστήμονες του New York University.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το εμβόλιο της J&J παράγει περίπου πέντε φορές λιγότερα αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε σχέση με αυτά που παράγει έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού.

Αν και ανησυχητικά, τα ευρήματα προκύπτουν από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα αίματος σε εργαστήριο και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την απόδοση του εμβολίου στον πραγματικό κόσμο.

Αλλά τα συμπεράσματα ενισχύουν την εκτίμηση ότι όσοι εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί να λάβουν μια δεύτερη δόση – ιδανικά με ένα από τα εμβόλια mRNA που κατασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech ή τη Moderna, ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας.