Λινού: Πρέπει να δοθεί η ελευθερία στα νεότερα άτομα να επιλεγούν τα εμβόλια

Λινού: Πρέπει να δοθεί η ελευθερία στα νεότερα άτομα να επιλεγούν τα εμβόλια
Πολίτης εμβολιάζεται κατά την πρώτη μέρα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της εταιρίας Moderna κατά του κορονοϊού στο "Μέγα" εμβολιαστικό κέντρο στην Helexpo, Μαρούσι, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θα καταφέρουμε, εφόσον τηρούμε μέτρα, να αποφύγουμε καινούργια έξαρση και θα οδηγηθούμε σιγά σιγά σε μείωση. Σε αυτό συνεισφέρει η συνέχιση των εμβολιασμών» τόνισε η κ. Λινού.

Την ελπίδα ότι μέσα στον Μάιο και στον Ιούνιο οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν και θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα μέχρι το μέγιστο ποσοστό των Ελλήνων να είναι εμβολιασμένο και να μειωθούν οι αριθμοί, εξέφρασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Θα καταφέρουμε, εφόσον τηρούμε μέτρα, να αποφύγουμε καινούργια έξαρση και θα οδηγηθούμε σιγά σιγά σε μείωση. Σε αυτό συνεισφέρει η συνέχιση των εμβολιασμών» τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η κ. Λινού.

Εάν αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς χρησιμοποιούμε μάσκες και αποστάσεις δεν θα έχουμε πρόβλημα, τόνισε επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στους χώρους που αναγκαστικά συνωστιζόμαστε όπως οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ.

«Στην εστίαση είμαστε έξω και βοηθά και ο αέρας και ηλιοφάνεια αυτές τις ήμερες» πρόσθεσε.

Και συνέχισε η κ. Λινού λέγοντας ότι πρέπει να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με την ίδια θα πρέπει να δοθεί η ελευθερία στα νεότερα άτομα να επιλεγούν τα εμβόλια. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια με την πρώτη δόση έχουμε μια σοβαρή ανοσολογική αντίδραση, αποκτούμε δηλαδή 50% ανοσία μετά από περίπου δυο βδομάδες και μετά τη δεύτερη δόση μέσα σε δέκα ημέρες έχουμε πλήρη ανοσοποίηση

«Πάντα υπάρχει και το μικρό ποσοστό, 5% των ανθρώπων που δεν θα αποκτήσουν ανοσία. Αν το 5% είναι στο γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε. «Θέλουμε τρεις μήνες με επάρκεια εμβολίων», κατέληξε.