Λύσεις για την προστασία των ομογενών στην Ουκρανία αναζητά το ΥΠΕΞ

Λύσεις για την προστασία των ομογενών στην Ουκρανία αναζητά το ΥΠΕΞ

Οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των ομογενών θυμάτων θα προσφέρει η Ελλάδα - Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου η εκεχειρία φαίνεται πως τηρείται πλέον μόνο στα χαρτιά, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται διαρκώς.

Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών σε μάχες με φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Οι αυτονομιστές βομβάρδισαν με εκτοξευτήρες ρουκετών και όλμους θέσεις του ουκρανικού στρατού στα βορειοανατολικά προάστια της Μαριούπολης, που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο.

«Προσπαθούμε, με τη συνεργασία όλων των πλευρών, να βρούμε λύσεις και να προστατεύσουμε τη ζωή και τα δικαιώματα των δικών μας ανθρώπων, των Ελλήνων ομογενών μας στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, σχετικά με τον θάνατο έξι ομογενών στο χωριό Σαρτανά, έξω από τη Μαριούπολη, ενημερώνοντας τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, η οποία συνήλθε σήμερα με θέμα την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεροντόπουλος, υπάρχει τόσο από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και από τη δική του πλευρά στενή επικοινωνία με τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη, Δημήτρη Παπανδρέου- ο οποίος επανήλθε πρόσφατα εκ νέου στην έδρα του- για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

«Παρά τα πενιχρά οικονομικά της χώρας μας, ελήφθη χθες η απόφαση να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 20.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι φρόντισε ο ίδιος να δοθεί και έκτακτη οικονομική ενίσχυση στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων προκειμένου να βοηθηθούν στον δύσκολο χειμώνα που περιμένει τους ομογενείς στην Ουκρανίας.

Εκτός από τη Μαριούπολη, οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στο Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών, όπου τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη, όπως είχε επισημάνει η δημαρχία. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή, πυκνά πυρά ρουκετών και όλων ακούγονται στην περιοχή.

Στη γειτονική επαρχία Λουγκάνσκ, όπου περισσότεροι από 100 Ουκρανοί στρατιώτες είναι περικυκλωμένοι από τους αντάρτες από χθες, η κατάσταση παραμένει και σήμερα «τεταμένη», όπως σημείωσε ο Λισένκο. «Οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να υπεραμύνονται των θέσεών τους», είπε.