Λυτρωτική συμφωνία για την Peugeot

Λυτρωτική συμφωνία για την Peugeot

Στην κινεζική Dongfeng Motors περνά το 14% της εταιρείας, σε μια προσπάθεια να επανέλθει η ρευστότητα στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία.

Εδώ και καιρό η γαλλική Peugeot αναζητούσε διέξοδο στα οικονομικά της προβλήματα, ψάχνοντας για ένα καλό deal που θα έδινε τη δυνατότητα στην οικογένεια των ιδρυτών της ιστορικής αυτοκινητοβιομηχανίας να παραδώσει τα ηνία της εταιρείας. Η λύση δόθηκε από την Κίνα και για την ακρίβεια από την ανερχόμενη κινεζική κατασκευάστρια αυτοκινήτων, Dongfeng Motor.

Η PSA Peugeot Citroen πρόκειται να προχωρήσει σε μία συμφωνία που προβλέπει τη διάσωση της εταιρείας μέσω επενδύσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ από την Dongfeng Motors και αντίστοιχου ποσού από τη γαλλική κυβέρνηση. Σε αντάλλαγμα η αυτοκινητοβιομηχανία θα παραχωρήσει μερίδιο ελέγχου ύψους 14% σε κάθε πλευρά, ενώ οι μέτοχοι της εταιρείας θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Η τετράτροχη αντεπίθεση του Μάο!

Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τους μετόχους, κάτι που αναμένεται να συμβεί καθώς θα δώσει στην Peugeot τη ρευστότητα που έχει ανάγκη για να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας μόλις λήξει η περίοδος ισχύος των κρατικών εγγυήσεων.

Με την έγκριση της συμφωνίας, το ποσοστό συμμετοχής των ιδρυτών της Peugeot στην εταιρεία θα περιοριστεί από το 25,4% σε 14%, αντίστοιχο με αυτό που θα έχει η κυβέρνηση της Γαλλίας και η Dongfeng Motors.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης ανακοίνωσε περιορισμό των ζημιών σε 2,3 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά, από 5 δισ. ευρώ το 2012. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,4% εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης στην αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης και η Peugeot προέβλεψε πως θα παρουσιάζει ζημίες μέχρι το 2016.

Διαβάστε ακόμη: Auto: Οι δέκα αγαπημένες εταιρείες των Ελλήνων