Live η πρώτη προσγείωση ρομπότ σε κομήτη

Live η πρώτη προσγείωση ρομπότ σε κομήτη

Πράσινο φως για τη ρίψη του ρομπότ Philae στον κομήτη Tchouri. Παρακολουθείστε ζωντανά τη διαδικασία.

Αποκαταστάθηκε η επαφή ανάμεσα στο διαστημικό σκάφος Rosetta και το ρομπότ Philae (Φίλαι), το οποίο συνεχίζει τη μακριά του κάθοδο με ελεύθερη πτώση προς τον κομήτη Tchouri, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

«Η Rosetta λαμβάνει το σήμα του Philae», επιβεβαίωσε ο Πάολο Φέρι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ. Λίγες στιγμές πριν ο Αντρέ Ακομάτσο, διευθυντής πτήσης της αποστολής της Rosetta σήκωνε τον αντίχειρά του διαπιστώνοντας την αποκατάσταση της επαφής, δύο ώρες μετά την αποχώρηση των δύο σκαφών όπως ήταν προγραμματισμένο.

Το ρομπότ θα συνεχίσει για περίπου πέντε ώρες ακόμη την ελεύθερη πτώση του, πριν αποπειραθεί να προσεδαφισθεί στον πυρήνα του κομήτη. Η επιβεβαίωση της προσεδάφισης αναμένεται περί τις 18.00 (ώρα Ελλάδος).

Πριν από λίγη ώρα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, η υπεύθυνη για την αποστολή του σκάφους Rosetta ομάδα έδωσε το πράσινο φως για το εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

«Έχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό», γράφτηκε στο Twitter από την ομάδα της Rosetta. Αυτό το πράσινο φως επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος ελιγμός του διαστημικού σκάφους έγινε σωστά και ότι βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για την ρίψη του ρομπότ Fhilae στον κομήτη Tchourioumov-Guerassimenko ( Tchouri).

Αμέσως μετά την αποκόλλησή του, το ρομπότ Philae θα πάρει φωτογραφίες της Rosetta και στη συνέχεια θα κατεβεί , με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

«Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae. Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Όποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.

Ένας τυχερός 12χρονος μεταξύ των Ελλήνων που παρακολουθούν ζωντανά την προσεδάφιση
Έλληνας μαθητής, της Στ’ τάξης δημοτικού, είναι μεταξύ των τυχερών που παρακολουθούν ζωντανά σήμερα την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

Ο Δημήτρης Γρύλλης, εκπροσωπώντας το δημοτικό σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, είναι μεταξύ των τυχερών επισκεπτών, καθώς και Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που βρίσκονται στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανία.

«Ο Δημήτρης είναι ενθουσιασμένος και παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσα γίνονται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγάπη Βαβουράκη, διευθύντρια του δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Από το πρωί οι μαθητές του σχολείου μέσα από τους διαδραστικούς πίνακες που υπάρχουν στις τάξεις, αλλά και γιγαντοοθόνης, παρακολουθούν κατά τη διάρκεια συνδέσεων τα όσα διαδραματίζονται στο διάστημα… «Είναι εμπειρία ζωής για τον Δημήτρη» υπογραμμίζει η κ. Βαβουράκη, συμπληρώνοντας όμως, ότι «όλοι οι μαθητές του σχολείου είναι ενθουσιασμένοι και συμμετέχουν στη διαδικασία».

Ο μικρός μαθητής συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Σπυρίδωνα Κόσκο και είναι ένα από τα πέντε παιδιά της ομάδας μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που κέρδισε το πρώτο βραβείο, σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο με την ονομασία «Ξύπνησε Ροζέτα!» (WakeUp, Rosetta!).

Ο Δημήτρης Γρύλλης επελέγη με κλήρωση μεταξύ των μικρών μαθητών, Λ. Μόσχου, Ρ. Μουλαβασίλη, Τ. Παλαιολόγου, Κ. Παπαπολύζου.