Λονδίνο: Το Brexit κόστισε στη Βρετανία σχεδόν 180 δισ. δολάρια

Λονδίνο: Το Brexit κόστισε στη Βρετανία σχεδόν 180 δισ. δολάρια
(FILES) In this file photo taken on March 29, 2017 A pro-remain protester holds up an EU flag with one of the stars symbolically cut out in front of the Houses of Parliament shortly after British Prime Minister Theresa May announced to the House of Commons that Article 50 had been triggered in London on March 29, 2017. - The UK and European Union will on December 30 sign a mammoth trade pact to put the seal on their drawn-out Brexit divorce in the dwindling hours before they part ways definitively at the dawning of 2021. (Photo by OLI SCARFF / AFP) Photo: AFP
Το κόστος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να φτάσει το 10% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2035.

Σε σχεδόν 180 δισ. δολάρια υπολογίζεται το κόστος στη βρετανική οικονομία από την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, παρουσιάζοντας την Πέμπτη σχετική έκθεση.

Μιλώντας για την έκθεση που ανέθεσε στους οικονομικούς συμβούλους Cambridge Econometrics, ο Καν ανέφερε πως το Brexit έχει μειώσει το μέγεθος της οικονομίας της χώρας κατά 6% μέχρι στιγμής, ένα ετήσιο κόστος 140 δισεκατομμυρίων λιρών (178 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ενώ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 10% μέχρι το 2035.

Το Reuters υπενθυμίζει πως ο Καν -μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία, είχε ψηφίσει κατά του Brexit το 2026.

«Είναι πλέον προφανές ότι το Brexit δεν λειτουργεί. Η σκληρή εκδοχή του Brexit στην οποία καταλήξαμε συμπαρασύρει την οικονομία μας προς τα κάτω και ανεβάζει το κόστος ζωής» ανέφερε ο Καν.

Οι Εργατικοί έχουν μεγάλο προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ πριν από τις εκλογές, τις οποίες ο Σουνάκ σκοπεύει να προκηρύξει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ήταν επιφυλακτικός στο να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα ενισχύσει τους δεσμούς με την ΕΕ.

Η εκτίμηση της Cambridge Econometrics για το κόστος του Brexit είναι υψηλότερη από ορισμένες άλλες πρόσφατες εκθέσεις για το θέμα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας (NIESR) εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι το Brexit μείωσε το μέγεθος της οικονομίας κατά 2%-3%, ενώ ο αντίκτυπος αναμένεται να αυξηθεί σε 5%-6% έως το 2035.

Ο Τζόναθαν Χάσκελ, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) εκτίμησε πέρυσι πως το Brexit είχε βλάψει τις επιχειρηματικές επενδύσεις αρκετά ώστε να μειώσει το ΑΕΠ κατά 1,3% μέχρι το τέλος του 2022, που ισοδυναμεί με 1.000 λίρες ανά νοικοκυριό ετησίως.

Η Cambridge Econometrics δήλωσε ότι το Brexit αναμένεται να μειώσει την ετήσια οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τώρα έως το 2035, να μειώσει τα επίπεδα απασχόλησης κατά 3 εκατομμύρια έως το 2035 και να μειώσει τις επενδύσεις κατά το ένα τρίτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com