LVMH και L’Oreal ξεκινούν δειλά δειλά τα πρώτα βήματα ανάκαμψης στην Κίνα

LVMH και L’Oreal ξεκινούν δειλά δειλά τα πρώτα βήματα ανάκαμψης στην Κίνα
Bernard Arnault, billionaire and chief executive officer of LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, looks on during the inauguration of the LVMH start-up accelerator at Station F technology campus in Paris, France, on Monday, April 9, 2018. The accelerator aims to encourage entrepreneurs who are developing new technologies and services for the luxury industry. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg
Η πανδημία οδήγησε στο κλείσιμο των πολυτελών μπουτίκ σε όλο τον κόσμο. Οι δύο γαλλικοί κολοσσοί επισημαίνουν ότι μετά τη δραματική πτώση που επέφερε ο κορωνοϊός στις πωλήσεις τους κατά το πρώτο τρίμηνο, η ανάκαμψη αναμένεται σύντομα, καθώς τα έσοδα στην Κίνα έχουν ήδη παρουσιάσει βελτίωση.

Οι μετοχές και των δύο εταιρειών σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, με τον τίτλο της LVMH να ενισχύεται κατά 5,9% και αυτόν της L’Oreal να καταγράφει κέρδη 5%.

Οι πωλήσεις στα καταστήματα Louis Vuitton στην ηπειρωτική χώρα της Κίνας είναι αυξημένες κατά περίπου 50% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, αναφέρουν πληροφορίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της L’Oreal, Jean-Paul Agon δήλωσε επίσης αργά την Πέμπτη ότι οι πωλήσεις στην Κίνα ήταν θετικές τον Μάρτιο και βρίσκονται σε καλό δρόμο για κέρδη 5% έως 10% αυτόν τον μήνα.

«Η εμπειρία μας στην Κίνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μας δείχνει πολλά και για άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Agon. «Αυτό που έχουμε δει στην Κίνα είναι μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη στην κατανάλωση προϊόντων ομορφιάς».

Η πανδημία οδήγησε στο κλείσιμο των πολυτελών μπουτίκ σε όλο τον κόσμο. Ενώ μεγάλο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ παραμένει σε lockdown, τα καταστήματα έχουν ανοίξει ξανά στην Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις της μητρικής της Louis Vuitton μειώθηκαν κατά 17%, κινήθηκαν δηλαδή σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για πτώση 10% έως 20%. Η κατασκευάστρια καλλυντικών L’Oreal δήλωσε ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,8% την ίδια περίοδο, σε ετήσια βάση.

Μάιος ή Ιούνιος;

Το δεύτερο τρίμηνο θα «επηρεαστεί πολύ» από την κρίση, δήλωσε η LVMH, αν και οι διαδικτυακές πωλήσεις αντισταθμίζουν μέρος των απωλειών από τα κλειστά καταστήματα. Η εταιρεία είπε ότι ελπίζει πως η ανάκαμψη θα ξεκινήσει τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Η L’Oreal ήταν ελαφρώς πιο ανθεκτική, επειδή πουλά περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως σαμπουάν που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ ή προϊόντα περιποίησης δέρματος που πωλούνται σε φαρμακεία, τα οποία ως επί το πλείστον παραμένουν ανοιχτά.

Η LVMH σκοπεύει να μειώσει το μέρισμα για πέρυσι κατά 30% ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η γαλλική ποτοποιία Remy Cointreau δήλωσε ότι θα μειώσει το ετήσιο μέρισμα της κατά περίπου 60%.

Ο γαλλικός όμιλος Louis Vuitton έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι ορισμένους χώρους παραγωγής, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Bernard Arnault, δεν θα λάβει τον μισθό του Απριλίου και του Μαΐου καθώς και την αποζημίωση για το 2020.

«Η κρίση είναι εξαιρετικά βίαιη», είπε σε τηλεφωνική κλήση ο CFO της LVMH Jean-Jacques Guiony. «Έχει βαθύ αντίκτυπο στην επιχείρησή μας.»

Πηγή: Bloomberg