Μ. Σχοινάς: Αυτή θα είναι η ψηφιακή πραγματικότητα της Ευρώπης το 2030

Μ. Σχοινάς: Αυτή θα είναι η ψηφιακή πραγματικότητα της Ευρώπης το 2030
epa09295076 European Commission vice-president in charge for promoting our European way of life Margaritis Schinas gestures as he gives a press conference on security and cybersecurity strategy at the EU headquarters in Brussels, Belgium, 23 June 2021. EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ψηφιακή μετάβαση, η στρατηγική της ΕΕ και η επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

Στις δράσεις που πηγάζουν από τη στρατηγική της ΕΕ για την ψηφιοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου αναφέρθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας στην ΕΕ, τονίζοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία η Ευρώπη χαράζει πολιτική λαμβάνοντας υπόψη και τους δικούς μας κανόνες. Οι στόχοι ψηφιακής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία με ορίζοντα το 2030, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, τη δημιουργία ασφαλών υποδομών, την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα.

«Υπάρχουν 12 φιλόδοξοι δείκτες απόδοσης,  έτσι ώστε να έχουμε μετρήσιμες οριοθετήσεις έως το 2030. Από τα 8 εκατομμύρια εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο της Πληροφορικής που είναι σήμερα, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τον αριθμό τους σε 20 εκατομμύρια. Όλες οι κατοικημένες περιοχές θα έχουν δίκτυο  5G, ενώ το 75% των επιχειρήσεων θα μπορεί να χρησιμοποιεί big data, cloud, internet of things και να ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη στον τρόπο λειτουργίας του» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ κατά την ομιλία του στο digital economy forum 2021: digitalisation, no longer a choice but a necessity, που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει από την πλευρά της να αναπτύξει στρατηγικό οδικό χάρτη, ενώ για τον ίδιο σε βασική προτεραιότητα και κρίσιμη παράμετρο ανάγεται η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, η οποία, προς το παρόν, είναι αργή, άνιση και μη συμπεριληπτική.

«Απαιτούνται γενναίες προσπάθειες και πολύ μεγάλες επενδύσεις. Στο κομμάτι της χρηματοδότησης καταλυτικό ρόλο θα παίξει ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όπου, από τα 700 δις ευρώ συνολικά, τα 140 δις ευρώ θα διοχετευτούν με μορφή επιχορηγήσεων και δανείων για να εξυπηρετήσουν τους στόχους της ψηφιακής μετάβασης. Η Ελλάδα θα απορροφήσει 7 δις ευρώ γι’ αυτό το σκοπό. Έχουμε πρωτοπόρο σχέδιο εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα, που παράλληλα προάγει την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, τη συνδεσιμότητα, και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο δημόσιος τομέας όπως είναι φυσικό είναι και ο μεγαλύτερος δικαιούχος λαμβάνοντας 1,3 δις ευρώ από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης».

Εστιάζοντας στις επιχειρήσεις, ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για μία μεγάλη χρηματοδοτική ευκαιρία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, στην αποτελεσματικότερη επεξεργασία των ψηφιακών δεδομένων, αλλά και στη δημιουργία συγκεκριμένων ψηφιακών λύσεων που θα “κουμπώνουν” πάνω στις ανάγκες κάθε κλάδου. Πρόσθεσε πως για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπονται επιπλέον 75 εκατομμύρια ευρώ.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα είναι μακροπρόθεσμα ευνοϊκό για την ψηφιακή καινοτομία. Περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα αφορούν αποκλειστικά δράσεις συνδεσιμότητας. Θα μάθουμε να ζούμε στον ψηφιακό ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κινήσεις αλλά έχουμε πολλά βήματα μπροστά μας για να πετύχουμε τους στόχους του 2030. Μιλάμε για μια ιστορική στήριξη η οποία θα εξασφαλίσει την ψηφιακή μετάβαση και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις» κατέληξε ο κ. Σχοινάς.