Οι μάχες κερδίζονται σήμερα και στο διαδίκτυο

Οι μάχες κερδίζονται σήμερα και στο διαδίκτυο

Πολιτικοί και «στρατιές» επικοινωνιολόγων θα «χορέψουν» στο ρυθμό των social media.

Του Τάσου Ζάχου*

Είναι αρκετοί 140 χαρακτήρες στο Twitter για να διαμορφώσει κάποιος μια ολοκληρωμένη πολιτική άποψη; Αν λάβουμε υπόψη εκλογικές αναμετρήσεις, όπως στις ΗΠΑ, όπου το διαδίκτυο γενικότερα και τα social media ειδικότερα έπαιξαν σημαντικό ρόλο, η απάντηση είναι καταφατική.

Το 2012, ο Μπάρακ Ομπάμα κερδίζει ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση και ανανεώνει τη θητεία του στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, εκτός από μια ακόμη νίκη στο Κογκρέσο, πετυχαίνει άλλη μια νίκη στα social media. «Ποστάρει» στην επίσημη σελίδα του στο Facebook μια φωτογραφία που τον απεικονίζει να αγκαλιάζει τη γυναίκα του Μισέλ με το συνοδευτικό κείμενο «Για ακόμα 4 χρόνια». Οι υποστηρικτές του ανταποδίδουν: περισσότερα από 3.900.000 «likes» σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το Facebook να ενημερώνει, με επίσημη ανακοίνωσή του, ότι πρόκειται για την πιο δημοφιλή φωτογραφία στην ιστορία του συγκεκριμένου social media.  Την ίδια περίπου στιγμή, η ίδια φωτογραφία ανέβηκε και στην πλατφόρμα του Twitter από τον επίσημο λογαριασμό του προέδρου @BarackObama, όπου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε το μέσο, το συγκεκριμένο μήνυμα έγινε retweeted πάνω από 640,000 φορές, αριθμός που το κατατάσσει ως ένα από τα δημοφιλέστερα tweets στα χρονικά.

Διαβάστε σχετικά: Παρελθόν το ρεκόρ του Ομπάμα στο Twitter

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό για το πόσο επενδύουν πλέον οι πολιτικοί στη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων τους. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η χώρα μας, όπου σε δύο μήνες θα στηθούν διπλές κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από έξι συναπτά έτη καταστροφικής ύφεσης, οι ακριβές προεκλογικές καμπάνιες παλαιού τύπου αναγκαστικά θα περιοριστούν. Ήδη οι τελευταίες εθνικές εκλογές δοκίμασαν τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων, που μετέφεραν το πεδίο της αντιπαράθεσής τους στο ίντερνετ, με στοχευμένες καμπάνιες στο Facebook, προεκλογικά βίντεο στο youtube και ηλεκτρονικά μηνύματα των πολιτικών αρχηγών μέσα από προσωπικούς λογαριασμούς τους σε κοινωνικά δίκτυα.

Αυτό που «γοητεύει» τις στρατιές των επικοινωνιολόγων και των εταιρειών που αναλαμβάνουν δράση για λογαριασμό των κομμάτων είναι η αμεσότητα που εξασφαλίζουν τα social media στην επικοινωνία με τον πολίτη. Είναι η απευθείας σύνδεση των πολιτών με εκείνους τους οποίους επιλέγουν να τους εκπροσωπήσουν, την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, απορρίπτουν μια πιο παθητική πηγή ενημέρωσης, όπως είναι η τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης: Το Διαδίκτυο ως Εκλογικό εργαλείο!

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο αριθμός των συνδρομητών του ίντερνετ με πρόσβαση σε σταθερή θέση ξεπερνάει τα 2,7 εκατ. συνδρομητές, με διαρκώς αυξητική τάση, ενώ στον ίδιο δρόμο «βαδίζει» και η κινητή τηλεφωνία, με τις ενεργές συνδέσεις να ξεπερνούν τα 13 εκατ. στο τέλος του 2012.
Ακόμη και έτσι όμως, η Ελλάδα έχει ακόμα αρκετά βήματα μπροστά της ώστε να φτάσει χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε. στην πολιτική κινητοποίηση που προκαλεί το διαδίκτυο και ειδικότερα τα social media.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης του Ιδρύματος Παγκόσμιου Ιστού (Web Index) για το 2013, η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση, ανάμεσα σε 81 χώρες της έρευνας, στον υποδείκτη που εξετάζει σε ποιο βαθμό η χρήση του διαδικτύου επιφέρει θετικές μεταβολές σε τομείς όπως η κοινωνία, η οικονομία και η πολιτική. Το ελπιδοφόρο είναι ότι στην ίδια έρευνα η χώρα μας βρίσκεται στη 12η θέση στην υποκατηγορία «Ελευθερία και ανοικτότητα» του διαδικτύου, καθώς βαθμολογείται με 80 μονάδες, μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως (συγκριτικά οι ΗΠΑ βαθμολογούνται με 71 και η Βρετανία με 73,5).

Είναι γεγονός ότι οι «κανόνες» της εκλογικής σκηνής έχουν αλλάξει και οι υποψήφιοι καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, όμως, οφείλουν να κατανοήσουν ότι, παρά τη μεγάλη δύναμη των κοινωνικών μέσων, η φυσική παρουσία δεν υποκαθίσταται, ειδικά στις φετινές ευρωεκλογές, η σημασία των οποίων είναι πολύ μεγάλη, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για το μέλλον της Ε.Ε.

*Ο Τάσος Ζάχος (azachos@olivemedia.gr) είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Fortune και του FortuneGreece.com