Maersk και Hapag-Lloyd σηκώνουν «κύματα» στην παγκόσμια ναυτιλία – «Οπλοστάσιο» με 3,4 εκατ. container

Maersk και Hapag-Lloyd σηκώνουν «κύματα» στην παγκόσμια ναυτιλία – «Οπλοστάσιο» με 3,4 εκατ. container
(FILES) Containers of Danish shipping and logistics company Maersk are seen in Copenhagen, Denmark, on September 14, 2023. Shipping giant Maersk said on December 31, 2023 it was suspending the passage of vessels through a key Red Sea strait for 48 hours, after Yemeni rebels attacked one of its merchant ships. (Photo by SERGEI GAPON / AFP) Photo: AFP
Κοινός στόλος για την πέμπτη και τη δεύτερη μεγαλύτερη διαχειρίστρια εταιρεία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία για την παγκόσμια ναυτιλία ανακοίνωσαν την Τετάρτη η Maersk και η Hapag-Lloyd, με μια νέα μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία υπό την ονομασία Gemini Cooperation.

Η συνεργασία θα αρχίσει από το 2025 και θα αποφέρει στις δύο εταιρείες συνολική χωρητικότητα 3,4 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων (TEU), καθώς αυτές έχουν θέσει τον φιλόδοξο στόχο να επιτύχουν αξιοπιστία χρονοδιαγράμματος άνω του 90% μόλις το κοινό τους δίκτυο τεθεί πλήρως σε λειτουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το deal, ο κοινός στόλος για την πέμπτη και τη δεύτερη μεγαλύτερη διαχειρίστρια εταιρεία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο αντίστοιχα, θα αποτελείται από 290 πλοία, εκ των οποίων η Maersk θα χρησιμοποιήσει το 60% και η Hapag-Lloyd το 40%.

Ο Ρολφ Χάμπεν Γιάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της Hapag-Lloyd, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα επωφεληθεί από την αύξηση της αποδοτικότητας των λειτουργιών και τις κοινές προσπάθειες για την περαιτέρω επιτάχυνση της απαλλαγής του ευρύτερου κλάδου από τον άνθρακα, μετέδωσε το Reuters.

Ο ομόλογός του της Maersk, Βίνσεντ Κλερκ, δήλωσε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τις ολοκληρωμένες προσφορές εφοδιαστικής και θα καταστήσει τις υπηρεσίες πιο αξιόπιστες.

Για μήνες η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk Βενσάν Κλερκ δήλωσε σήμερα πως η διαταραχή στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα που προκλήθηκε από τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα θα διαρκέσει πιθανόν τουλάχιστον λίγους μήνες.

«Άρα για εμάς αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερους διαμετακομιστικούς χρόνους και πιθανόν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα για λίγους μήνες τουλάχιστον, ελπίζω λιγότερο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι περισσότερο επειδή είναι πολύ απρόβλεπτο το πώς εξελίσσεται στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο Κλερκ, μιλώντας στο Global Markets Forum του Reuters στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η Maersk και άλλες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες έχουν δώσει οδηγίες σε εκατοντάδες εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας τα πλοία να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική σε απάντηση στις επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούθι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com