Ο Kanye West, η Adidas. και ο λόγος που ο CEO της εταιρείας έδωσε το τηλέφωνό του σε 60.000 υπαλλήλους

Ο Kanye West, η Adidas. και ο λόγος που ο CEO της εταιρείας έδωσε το τηλέφωνό του σε 60.000 υπαλλήλους
26 June 2023, Bavaria, Herzogenaurach: Soccer: Women, training camp of the national team in preparation for the World Cup. Björn Gulden, CEO of sporting goods manufacturer adidas AG, speaks during the team's media day at the adidas site. Photo: Daniel Karmann/dpa (Photo by DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
«Κάποιοι νομίζουν ότι είμαι τρελός», λέει ο Bjørn Gulden.

Της Orianna Rosa Royle

Τι πρέπει να κάνει ένας διευθύνων σύμβουλος όταν το ηθικό του προσωπικού είναι χαμηλό; Κάποιοι μπορεί να μοιράζουν δωρεάν γεύματα ή να παρέχουν ένα ταξίδι στη Ντίσνεϊλαντ με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas Bjørn Gulden έκανε κάτι πολύ πιο δραστικό.

Ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έγινε διευθύνων σύμβουλος αποκάλυψε πρόσφατα ότι έδωσε τον αριθμό τηλεφώνου του σε κάθε εργαζόμενο της Adidas (δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ σε 60.000 εργαζόμενους) κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης town hall στην εταιρεία, για να τονώσει το ηθικό μετά την περιβόητη κρίση με τον Kanye West στην εταιρεία.

«Κάποιοι νομίζουν ότι είμαι τρελός», δήλωσε ο Gulden στην εφημερίδα The Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τους ηγέτες να είναι πιο ανοιχτοί όταν βγαίνουν από μια κρίση.

Όταν ανέλαβε το τιμόνι της Adidas τον Ιανουάριο του 2023, ο γερμανικός γίγαντας αθλητικών ειδών εξακολουθούσε να ταλανίζεται από το ζήτημα που είχε προκύψει το 2022 με τον West, ο οποίος πλέον ακούει στο όνομα Ye, αφότου έκανε αντισημιτικά σχόλια στο διαδίκτυο. Περίπου 142 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και η Adidas έμεινε με απούλητα παπούτσια Yeezy αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η εταιρεία -και οι καταναλωτές- απομακρύνθηκαν από τον ράπερ.

Σε ανακοίνωσή της τότε, η εταιρεία ανέφερε ότι «δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό και κάθε άλλου είδους ρητορική μίσους». Και προσέθεσε: «Τα πρόσφατα σχόλια και οι ενέργειες του Ye ήταν απαράδεκτα, επικίνδυνα και γεμάτα μίσος, και παραβιάζουν τις αξίες της εταιρείας για ποικιλομορφία και ένταξη, αμοιβαίο σεβασμό και δικαιοσύνη».

Αυτό όμως δεν έβαλε τέλος στα εσωτερικά προβλήματα της Adidas. Ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο, οι εργαζόμενοι της Adidas συνέχισαν να διαμαρτύρονται για αυτό που αντιλαμβάνονταν ως έλλειψη διαφάνειας στην εταιρεία, δήλωσε ο Gulden στη Journal.

Αυτό σημαίνει ότι ο Gulden αντιμετώπιζε την πρόκληση να βελτιώσει τα κίνητρα του προσωπικού και ταυτόχρονα να αυξήσει τις πωλήσεις – και δίνοντας τον αριθμό του τηλεφώνου του φαίνεται ότι τα κατάφερε.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο Gulden άκουσε γνώμες από τους υπαλλήλους – σε ένα σημείο έφτασε τα 200 μηνύματα την εβδομάδα – οι οποίοι πρότειναν αλλαγές στην εταιρεία.

Έχει περάσει τώρα σχεδόν ακριβώς ένας χρόνος από τότε που ο Gulden ανέλαβε το τιμόνι και γνωστοποίησε τον αριθμό του σε όλους, και η Adidas βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στην κερδοφορία φέτος, όπως δήλωσε ο ίδιος στη Journal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Adidas

Σε μια απόδειξη της ικανότητας του Gulden να διοικεί, η ανάκαμψη της Adidas έρχεται την ώρα που οι ανταγωνιστές της συναντούν δυσκολίες.

Ενώ οι μετοχές της Adidas έχουν αυξηθεί κατά 17,5% τον τελευταίο χρόνο, οι μετοχές της κύριας ανταγωνίστριάς της, της Nike, έχουν βυθιστεί μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι οι πωλήσεις για το έτος θα αυξηθούν μόνο κατά 1% – μια πιο απαισιόδοξη άποψη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της που αφορούσε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό αύξησης.

Η τιμή της μετοχής της Nike είναι σήμερα μειωμένη κατά 18% σε σχέση με πέρυσι και πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας για να εξοικονομήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντωμεταξύ, το δημοφιλές βρετανικό κατάστημα αθλητικών ειδών JD Sports έχει δει την μετοχή του να πέφτει κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com