Μακρόν σε Μέρκελ: Ήρθε η ώρα να σταθείς στο ύψος σου για το μέλλον της Ευρώπης

Μακρόν σε Μέρκελ: Ήρθε η ώρα να σταθείς στο ύψος σου για το μέλλον της Ευρώπης
epa06724507 German Chancellor Angela Merkel (L) gestures next to French President Emmanuel Macron (C) and his wife Brigitte Macron (R) during their arrival for the Charlemagne Prize ceremony at the Cathedral in Aachen, Germany, 10 May 2018. Macron was named to receive the prestigious Charlemagne Prize on 10 May 2018. Annually since 1950, the 'Karlspreis' has been awarded to people who contributed to the unity of Europe and is given by the German city of Aachen. EPA/RONALD WITTEK

Ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία στο πλαίσιο της απονομής του βραβείου Καρλομάγνου να θυμίσει στη Γερμανία τον ρόλο της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Γερμανία, όπου πρόκειται να τιμηθεί με το βραβείο Καρλομάγνου, να σταθεί «στο ύψος» των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, οι οποίες πλέον είναι πιο απαραίτητες από ποτέ εξαιτίας της στάσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η διπλωματική κρίση που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα βαρύνει την ατμόσφαιρα στην τελετή απονομής του βραβείου στον Μακρόν, ο οποίος τιμάται «για το ισχυρό του όραμα για μια νέα Ευρώπη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι αυτή που θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό, ένα χρόνο αφού ο Γάλλος πρόεδρος ανέλαβε την προεδρία της χώρας του.

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν κατά την άφιξή του στη Γερμανία, λιγότερες από 24 ώρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

Η Ευρώπη είναι πλέον «υπεύθυνη να διασφαλίσει αυτή την πολυπολική τάξη που δημιουργήσαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και η οποία σήμερα κάποιες φορές ανατρέπεται», πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική, γερμανική τηλεόραση.

Πλέον σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι έχουν σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο εναντίον της Ουάσινγκτον. Παρίσι και Βερολίνο αντέδρασαν άμεσα μαζί με το Λονδίνο την Τρίτη το βράδυ δηλώνοντας ότι «λυπούνται» για την απόφαση Τραμπ, του οποίου τη γνώμη δεν κατάφεραν να αλλάξουν.

Η ανησυχία είναι αισθητή τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πρόσφατα ότι «ανησυχεί πραγματικά» για την πορεία που έχουν πάρει οι διατλαντικές σχέσεις μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

Για το Παρίσι η κρίση με το Ιράν θεωρείται τεστ για την επιθυμία των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν «την ευρωπαϊκή κυριαρχία» την οποία προωθεί ο Μακρόν.

Παρά το ενδιαφέρον που προκαλούν οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει δυναμική προς την υλοποίησή του, κυρίως εξαιτίας της επιφυλακτικότητας της Γερμανίας.

«Η Γερμανία θα πρέπει να διατυπώσει ως τον Ιούνιο την απάντησή της, αυτή περιμένω και ελπίζω βαθιά ότι η καγκελάριος και η κυβέρνησή της θα σταθούν στο ύψος αυτή της ιστορικής στιγμής», τόνισε ο Μακρόν χθες.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ εκτίμησε ότι η περίοδος που ξεκινά αποτελεί «το μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας» για να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση «μετά τη δεκαετία το 1990».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ο Άλτμαϊερ προβλέπει ότι θα βρεθεί ένας «συμβιβασμός» μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Όμως προειδοποίησε ότι «είμαστε αντίθετοι στην αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη».