Η Malaysia Airlines ίσως χρειαστεί κυβερνητική διάσωση

Η Malaysia Airlines ίσως χρειαστεί κυβερνητική διάσωση

Η φετινή είναι μια τραγική χρονιά για την αεροπορική εταιρεία.

Μόλις τέσσερις μήνες πριν την εξαφάνιση της Πτήσης 370, ένα δεύτερο αεροσκάφος της εταιρείας συνετρίβη την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία με 298 επιβάτες και πλήρωμα.

Αν και οι λεπτομέρειες του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει όλες γνωστές, φαίνεται ότι το Μπόινγκ 777 της Πτήσης 17 καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Η αεροπορική εταιρεία βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση και πριν την εξαφάνιση της Πτήσης 370 στις 8 Μαρτίου. Αυτή η δεύτερη καταστροφή θα εντείνει την πίεση προς αυτήν.

Οι μετοχές της Malaysia Airlines έπεσαν κατά 11% την Παρασκευή, ενώ οι μετοχές της Malaysia Airports μειώθηκαν επίσης κατά 5%.

Η Πτήση 370 εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου και δεν βρέθηκε ποτέ. Η εταιρεία πιστεύει ότι κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό κι ότι και τα 239 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν. Αυτή η συντριβή του αεροσκάφους ανάγκασε την αεροπορική εταιρεία να γίνει αποδέκτης αγωγών και να υποχρεωθεί να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Αναλυτές ισχυρίζονται ότι το μέλλον της εταιρείας κρέμεται από μια κλωστή, και ίσως η αποφυγή μιας οικονομικής καταστροφής για την εταιρεία να απαιτήσει μια κυβερνητική διάσωση.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός από νέες περιφερειακές αερογραμμές, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας AirAsia, έχει οδηγήσει σε μείωση των εσόδων. Η εταιρεία προσπάθησε να αυξήσει τα έσοδα πουλώντας περισσότερα εισιτήρια και όχι αυξάνοντας τις τιμές, ενώ περιόρισε το κόστος της. Παράλληλα, ακύρωσε κάποιες διαδρομές μεγαλύτερων αποστάσεων.

Όμως, η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα για την εταιρία έχει οδηγήσει τα τελευταία τρία χρόνια σε απώλειες ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα βοηθήσει τη Malaysian Airlines οικονομικά.

Διαβάστε ακόμη: 

Διπλωματικός «πυρετός» για το Μπόινγκ

Βέβαιος ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα