Μαρία Davies (Gordon Charles): «Την επόμενη πενταετία οι εξελίξεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στον τουρισμό»

Μαρία Davies (Gordon Charles): «Την επόμενη πενταετία οι εξελίξεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στον τουρισμό»
Tourists wear face masks to prevent the spread of COVID-19 at the archeological site, on the Akropolis hill, in Athens, on November 2, 2020. The greek government announced new measures to stop the rapid rise in new cases, among which are the closure of bars, cafes, restaurants and gyms around the country. (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto) (Photo by PANAYOTIS TZAMAROS / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πρωτοβουλία Bus Tour σκοπεύει να γεφυρώσει το χάσμα στην τουριστική αγορά εργασίας.

Ένα πρωτοποριακό concept το οποίο έχει σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας και αναζητούν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με την τουριστική βιομηχανία, έρχεται να αφήσει το στίγμα του σε 8 πόλεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Bus Tour», η οποία διοργανώνεται από την Gordon Charles, εταιρεία με πολυετή εμπειρία και διεθνή παρουσία στον τομέα του HR consulting and recruitment και δίνει τη δυνατότητα στις τουριστικές εταιρείες να βρεθούν με το διαθέσιμο εν ενεργεία προσωπικό, στον ίδιο χώρο με οργανωμένη ατζέντα, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος έρχεται σε άμεση επαφή με τις θέσεις και τις επιχειρήσεις που ταιριάζουν στο προφίλ και την ιδιοσυγκρασία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιθύνων νους η Μαρία Davies, Managing Director Global Recruitment της Gordon Charles μιλά στο Fortune Greece για τη δράση που έχουν αγκαλιάσει Δήμοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, η οποία φέρει την Αιγίδα των Δήμων Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Λάρισας καθώς επίσης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εστιάζει στα trends που θα δούμε τα επόμενα χρόνια στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και δίνει τα δικά της insights για την αγγλική αγορά, όπως επίσης και τη ζήτηση που καταγράφει για το brand Ελλάδα κατά τη φετινή τουριστική σεζόν.

Κα Davies, πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στον κλάδο της φιλοξενίας; Ποια νέα trends θα δούμε να αναδύονται και πώς οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα τους στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται;

Η επανεκκίνηση του παγκόσμιου τουρισμού, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν ένα στοίχημα, όχι μόνο για να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις, αλλά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς παρατηρήθηκε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων μεταπήδησε σε άλλους κλάδους, διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν πίσω στον κλάδο του τουρισμού και στα ξενοδοχεία. Η εταιρεία μας, η οποία δραστηριοποιείται από το 2010, αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις κατά την ανεύρεση υποψηφίων καθώς συνειδητοποιήσαμε ότι τα πράγματα δεν θα ήταν πλέον όπως παλιά.

Οι μελλοντικές τάσεις δείχνουν ότι το τουριστικό προϊόν επηρεάζεται από τη συμπεριφορά των καταναλωτών, η οποία είναι συνεχώς απαιτητική και μεταβαλλόμενη. Οι νέες τεχνολογίες δημιούργησαν νέες ανάγκες και trends, όπου ήδη η γενιά των millennials ενσωματώθηκε στο νέο lifestyle και έχει αναπτύξει νέο κώδικα επικοινωνίας. Οι επιχειρηματικές θεωρίες τροφοδοτούνται πλέον από αυτούς τους παράγοντες και παρατηρείται η μεγάλη μετάβαση στην ψηφιακό μετασχηματισμό. Όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν και να αφομοιώσουν όλες αυτές τις αλλαγές, δυστυχώς, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Στο τουριστικό οικονομικό κύκλωμα οι επιχειρήσεις – καταναλωτές – εργαζόμενοι, έχουν εκπαιδευτεί να ενημερώνονται για κάθε είδους προώθηση και διανομή προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω του ότι υπάρχει πλέον πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μέσα στην επόμενη πενταετία οι εξελίξεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και θα επιφέρουν πολλές εκπλήξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχετε δηλώσει πως θέλετε να φέρετε την αλλαγή και την καινοτομία καταθέτοντας νέες προτάσεις στο τραπέζι. Πώς θα το κάνετε αυτό;

Όποιος εμπλέκεται με τον ανθρώπινο παράγοντα, γνωρίζει ότι ποτέ δεν μένει σταθερός. Ακόμα και σήμερα εκπλήσσομαι με όσα συμβαίνουν, και προσπαθώ με την ομάδα μου να προσαρμοστώ στις κουλτούρες, τις ιδέες, τους στόχους, τις απόψεις, τις συνθήκες, τις ανάγκες και τόσα άλλα που αφουγκραζόμαστε καθημερινά από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε. Η αλλαγή στην οποία αναφερόμαστε, δεν είναι ευκαιριακή και απότομη, περιλαμβάνει όλα τα θέματα που συνεχώς μας απασχολούν κι αφορά συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Από τη μια πλευρά, προσανατολιζόμαστε σε στρατηγικές συμμαχίες και επαγγελματικούς δεσμούς με τις επιχειρήσεις, κι αυτό θα συμβεί λόγω του δικτύου εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της φιλοξενίας, αναγνωρίζουν τα οικονομικά οφέλη της συνεργασίας μας, καθώς παρέχουμε στοχευμένες υπηρεσίες για την στρατηγική ανάπτυξη, ευελιξία στις εταιρικές ανάγκες, ενημέρωση και πληροφόρηση με γνώμονα την παγκόσμια αγορά και τις τάσεις, καθώς επίσης μπορούν να επικαλούνται τη μεγάλη βάση δεδομένων μας στην ανεύρεση προσωπικού μειώνοντας σημαντικά το turnover.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη πλευρά, οι ενδιαφερόμενοι που θα μας προσεγγίσουν είναι αυτοί που θα τροφοδοτήσουν την εξέλιξη της εταιρείας μας. Είναι αυτοί που δημιούργησαν την καινοτομία στο προϊόν μας, το οποίο προσαρμόστηκε στις πτυχές της διαφορετικότητας. Για εμάς, οι υπηρεσίες που παρουσιάζουμε δεν σταματούν στο recruitment με τον παραδοσιακό τρόπο. Έχουμε εισάγει μια σειρά διαδοχικών φάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν assessment και consulting αναλόγως τις ανάγκες. Έτσι, δημιουργούμε δεσμούς ανατροφοδότησης και υποστήριξης με τον καθένα ξεχωριστά. Σε αυτή τη φάση, σχεδιάζουμε παράλληλες δράσεις οι οποίες θα αλληλοσυμπληρώνονται και θα κρατούν ενεργό το ενδιαφέρον μέσω του κύκλου συνεχόμενης κατάρτισης και τεχνολογικής συμβατότητας.

Πώς προέκυψε η πρωτοβουλία BusTour, σε ποιους απευθύνεται και τι διαφορετικό έρχεται να προσφέρει στην ελληνική αγορά;

Το Bus Tour θα κάνει πρώτη φορά το δικό του ταξίδι το 2023 σε Ελλάδα και Πορτογαλία με σκοπό να γνωριστούμε από κοντά. Ήταν μια πρωτοβουλία που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε εδώ και καιρό, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες με το ξέσπασμα της πανδημίας δεν μας το επέτρεψαν. Θα επισκεφθούμε 8 πόλεις της Ελλάδας και 2 πόλεις της Πορτογαλίας και θα μεταφέρουμε επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί μας, για να βιώσουμε όλοι μαζί τη διαδρομή μιας διοργάνωσης που είμαστε σίγουροι για την επιτυχία της.

Καταφέρνουμε να κάνουμε ένα career event μια έκθεση φιλοξενίας και τουρισμού που θα περιλαμβάνει διάφορους κλάδους όπως ξενοδοχεία, εστίαση, ευεξία και κρουαζιέρα. Οι ενδιαφερόμενοι που θα προσέλθουν στην πόλη που θα επιλέξουν, θα έχουν την ευκαιρία να τις γνωρίσουν και να δώσουν συνέντευξη ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας, κατάστασης, μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου. Θα ζήσουν την εμπειρία να αλληλοεπιδράσουν με σημαντικούς καλεσμένους που θα παραστούν. Θα ανοίξουν ορίζοντες σε νέες προκλήσεις και νέα δεδομένα. Όλα αυτά με την υποστήριξη της ομάδας μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Γι’ αυτό, όπως θα παρατηρήσετε στην πλατφόρμα που άνοιξε για την συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής, έχουμε προσθέσει το πεδίο για την επισύναψη του βιογραφικού τους σημειώματος όπου η ομάδα μας παραλαμβάνει, ελέγχει και επικοινωνεί όπου κρίνεται αναγκαίο, για τη σωστή καθοδήγηση ή διόρθωση από τον κάθε υποψήφιο. Φυσικά η προσέλευση είναι εντελώς δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πλευρά των επιχειρήσεων ακούμε διαρκώς παράπονα για αδυναμία εξεύρεσης ταλέντου στον κλάδο, όταν οι εργαζόμενοι μιλούν για κακές συνθήκες εργασίας και χαμηλούς μισθούς. Που βρίσκεται η αλήθεια και πώς μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα, όταν η πανδημία οδήγησε ένα μεγάλο ποσοστό να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό;

Θα έλεγα ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όλα όσα ακούγονται είναι αληθινά αλλά όχι καθολικά. Οι μεν επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξεύρεση ταλέντων και οι δε εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την επαγγελματική τους απασχόληση. Ζω εδώ και πολλά χρόνια στην Αγγλία, όμως συναναστρέφομαι με πολλά κράτη σε όλον το κόσμο. Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι ότι αρχικά φέρει ευθύνες το κράτος και η κυβέρνηση. Μιλώντας συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η μεγάλη φορολογία πλήττει την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος, όμορφος τόπος που ακόμα δεν έχει επικοινωνήσει το brand της βιώσιμης ανάπτυξής της. Επίσης, δεν έχει ληφθεί σοβαρά το θέμα της υποαπασχόλησης στον κλάδο, καθώς δεν βλέπω ιδιαίτερες προσπάθειες προσέλκυσης ανθρώπων να στρέψουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό στον τουρισμό μιας και υπάρχει έλλειψη διάφορων παραγόντων όπως: κατάρτιση, ενημέρωση, υπηρεσιών, παροχών και υποστήριξης.

Συμβαίνει πολλοί άνθρωποι άλλων ευρωπαϊκών χωρών να εκδηλώσουν την επιθυμία τους να εργαστούν στην Ελλάδα, αλλά λόγω γραφειοκρατικής καθυστέρησης να απογοητεύονται. Δεν θέλω όμως να σταθώ εδώ. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητά τους, ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους τους. Αυτό σημαίνει ότι το business plan τους περιλαμβάνει κόστη επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο όπως διαμονή, διατροφή, σύστημα παροχών και ανταμοιβών και τόσα άλλα. Εξασφαλίζοντας αυτούς τους παράγοντες που επιθυμεί κάθε εργαζόμενος, παράλληλα με την εταιρική κουλτούρα ως ταυτότητα της επιχείρησης, μπορεί να ανθίσει μια επιτυχημένη πορεία στο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γίνεται όμως από τη μεριά αυτών που επιθυμούν πραγματικά να εργαστούν στον Τουρισμό και τη Φιλοξενία; Σαφώς και υπάρχει πλεονασμός επιχειρήσεων που μπορούν να επιλέξουν, όμως ο καθένας θέτει προσωπικούς στόχους και κίνητρα. Η κουλτούρα των ανθρώπων έχει αλλάξει. Το attitude επίσης έχει αλλάξει. Αυτά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να επαναπροσδιοριστεί  η έννοια του ταλέντου με τη διατήρηση του.

Εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιείστε επαγγελματικά στην Αγγλία, μια από τις 3 βασικές τουριστικές αγορές που δίνουν διαχρονικά ψήφο εμπιστοσύνης στο brand Ελλάδα. Ποιες οι προβλέψεις για τη φετινή σεζόν;

Παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζει ο κλάδος της Φιλοξενίας που οφείλεται στο ενεργειακό κόστος (το ρεύμα αυξήθηκε κατά 100%), στην αύξηση των προμηθειών (κατά 40%), αλλά και την έλλειψη του προσωπικού, θα έλεγα ότι για φέτος οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες διότι η χώρα μας είναι ο 5ος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές μας ροές. Έρευνες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στις κύριες αγορές, αναφορικά με τις χώρες που επιθυμούν οι ευρωπαίοι να κάνουν διακοπές, όταν στο παρελθόν βρισκόμασταν στις θέσεις από 5 έως 10.

Στα άμεσα σχέδιά σας περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός training academy για ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό που θέλει να απορροφηθεί από την τουριστική βιομηχανία, καθώς επίσης και η σύσταση πλατφόρμας ευρέσεως εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πείτε μας δύο λόγια για τα παραπάνω projects. Σε τι φάση υλοποίησης βρίσκονται και πότε θα κάνουν ντεμπούτο;

Ετοιμάζεται ένα πρωτοποριακό training academy, το οποίο θα σχεδιαστεί κατόπιν συζητήσεων και έρευνας στις ελλείψεις γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζόμενων στον Τουρισμό και τη Φιλοξενία διαφόρων κλάδων όπως ξενοδοχεία, εστίαση, ευεξία και κρουαζιέρα. Η γνώση δεν θα παρέχεται με στείρα μορφή. Θα είναι μια διαδραστική εκπαίδευση με πολλές τεχνικές επιμόρφωσης και θα παρέχει και τη δυνατότητα on the job training. Όλοι οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν και από απόσταση και θα μπορούν να συμμετάσχουν μέσω της παιχνιδοποίησης (gamification).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό θα βοηθήσει το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να διεκδικήσει μια καριέρα που ονειρεύεται. Όμως και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσαρμόσουν το δικό μας training academy στις δικές τους ανάγκες ή και να σχεδιάσουμε αυτό που επιθυμούν. Στα μέσα του έτους θεωρώ ότι θα γίνει το ντεμπούτο.

Στο ξέσπασμα της πανδημίας είχε επιδεινωθεί το πρόβλημα της ανεργίας στον Τουρισμό. Είχα εκπονήσει ενδελεχή έρευνα σε διάφορα κράτη του κόσμου, ακόμα και σε αυτά που είναι πιο ανεπτυγμένα τεχνολογικά, στο θέμα ευρέσεως εργασίας και διαπίστωσα πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια πλατφόρμα που να καλύπτει τις ανάγκες ανθρωπίνου δυναμικού παγκοσμίως. Έχω σχεδιάσει τη δομή και παρουσίαση της πλατφόρμας αυτής, όμως είναι κάτι που ακόμα δεν μπορεί να προχωρήσει διότι υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Είναι μια επιχειρηματική ιδέα που στοχεύω στην αναζήτηση επενδυτών για την υλοποίησή της. Πιστεύω ακράδαντα πως κάτι τέτοιο θα αλλάξει πολλά στερεότυπα στις ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: