Μαρίνα Μπερλουσκόνι: Ποια είναι η δυναμική πρωτότοκη του Καβαλιέρε που θα διοικήσει την οικογενειακή αυτοκρατορία

Μαρίνα Μπερλουσκόνι: Ποια είναι η δυναμική πρωτότοκη του Καβαλιέρε που θα διοικήσει την οικογενειακή αυτοκρατορία
epa06689380 Marina Berlusconi, chairwoman of Fininvest Holding and Arnoldo Mondadori Editore Group, poses for photographer at the Mondadori's shareholders' meeting in Milan, Italy, 24 April 2018. Italy's biggest publishing company Mondadori reported a plus of 35 percent in net profit to 30.4 million euro for the financial yer 2017. EPA/Daniel Dal Zennaro Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάθε Δευτέρα τα τελευταία 30 χρόνια, η Μαρίνα Μπερλουσκόνι και ο αδερφός της Πιερ-Σίλβιο συζητούσαν στο δείπνο για τις επιχειρήσεις και την πολιτική με τον πατέρα τους στην κατοικία του έξω από το Μιλάνο. Αυτή την εβδομάδα δεν έγινε το δείπνο στη Villa San Martino, ένα κτήμα του 18ου αιώνα.

Η Μαρίνα, το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ξύπνησε τα ξημερώματα από τηλεφώνημα της τελευταίας συντρόφου του πατέρα της, Μάρτα Φασίνα, η οποία της είπε ότι ο τρεις φορές πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης διένυε τις τελευταίες του ώρες εν ζωή και ότι έπρεπε να σπεύσει στο νοσοκομείο.

Αργότερα εκείνο το πρωινό διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η 56χρονη Μαρίνα, που είναι πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας χαρτοφυλακίου Fininvest, ύψους 4 δισ. ευρώ για πάνω από δύο δεκαετίες, έχει συνάψει μια απίθανη συμμαχία με την 33χρονη σύντροφο του πατέρα του.

Οι δύο γυναίκες, που την Τετάρτη πιάστηκαν χέρι χέρι, εμφανώς ταραγμένες από την εκδημία του Μπερλουσκόνι, ήταν και οι δύο συνεπείς στα δείπνα της Δευτέρας, στα οποία συμμετείχαν επίσης ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τζιάνι Λέτα και ο Φεντέλε Κονφαλονιέρι, ο οποίος προεδρεύει του οικογενειακού ομίλου Mediaset, ο οποίος διευθύνεται από τον Pier Silvio.

Μητρική φιγούρα

Μια μητρική φιγούρα, η Μαρίνα κάποτε είχε περιγραφεί από τον Μπερλουσκόνι ως η γυναίκα που είχε πάρει τη θέση της αγαπημένης του μητέρας Ρόζα μετά τον θάνατό της το 2008. Το όνομά της εμφανίστηκε ξανά στα πρωτοσέλιδα μετά τον θάνατο του πατέρα της, αφού είναι η προφανής διάδοχός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσφάτως, η συμμετοχή σε παρασκηνιακές πολιτικές συζητήσεις υποκινήθηκε μόνο από την επιθυμία της να «προστατεύσει» τον άρρωστο πατέρα της. Μετά από μια μακρά περίοδο στο νοσοκομείο τον Απρίλιο, ο γιατρός του Μπερλουσκόνι είπε ότι πάλευε με τη λευχαιμία.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με ένα άτομο από το στενό περιβάλλον της οικογένειας, ζητούσε συχνά από τη Μαρίνα να διεκδικήσει έδρα στο κοινοβούλιο για να τον διαδεχθεί τελικά στο τιμόνι του κόμματος.

«Αλλά η ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος δεν είναι κάτι που μπορείς να κληρονομήσεις όπως μια εταιρεία», είπε το άτομο. Η «στενή και στοργική σχέση» της Μαρίνας με τη Φασίνα υποκινήθηκε επίσης από την επιθυμία της να απομονώσει τον ηλικιωμένο μεγιστάνα από «πολιτικούς γύπες». Η Φασίνα «ήταν απόλυτα αφοσιωμένη στον Σίλβιο», είπε ο έμπιστος.

«Η Μαρίνα την εμπιστευόταν περισσότερο από τους πολιτικούς συμμάχους του πατέρα της», είπε ο Λορέντζο Καστελάνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss. Πρώην διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων στον ποδοσφαιρικό σύλλογο AC Milan, του οποίου ο Μπερλουσκόνι κατείχε μέχρι το 2017, η  Φασίνα ανέβηκε στις τάξεις του κόμματος και αναμόρφωσε τα ανώτερα κλιμάκια του με την υποστήριξη της Μαρίνας.

Παράδειγμα των συντονισμένων προσπαθειών της Μαρίνας και της Φασίνα είναι ότι κατάφεραν να περιορίσουν την πρόσβαση στη Villa San Martino στη στενότερη πολιτική βοηθού του Μπερλουσκόνι, Licia Ronzulli, λένε οι αναλυτές.

Η Ronzulli, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Forza Italia, ήταν για χρόνια το μέλος του κόμματος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον Καβαλιέρε.

Αλλά μετά από αρκετές πολιτικές ατυχίες που οδήγησαν σε δημόσιες εντάσεις μεταξύ του Μπερλουσκόνι και της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, η Μαρίνα και η Φασίνα συμβούλεψαν τον ηλικιωμένο μεγιστάνα να αποβάλει τη Ronzulli από τον στενό του κύκλο. Η Μαρίνα το πήρε πάνω της και συνήψε νέους δεσμούς με τη Μελόνι, με την οποία έκτοτε έχει δημιουργήσει στενή σχέση, σύμφωνα με άτομα του στενού περιβάλλοντος και των δύο γυναικών.

Μάλιστα, αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτή τη νέα επαφή για να εξασφαλίσει την κυριαρχία της οικογένειάς της στην αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης. Μια εξαγορά του 2016 από τον Γάλλο ανταγωνιστή Vivendi, την οποία η οικογένεια Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε «εχθρική», ανέδειξε αυτούς τους αγώνες. Με νέες προσφορές εξαγοράς, η Μαρίνα αναμένεται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην έγκριση ή το μπλοκάρισμα τέτοιων προσπαθειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρίνα είναι παντρεμένη με τον πρώην χορευτή μπαλέτου Maurizio Vanadia και έχει δύο παιδιά, το ένα πήρε το όνομα του πατέρα της. Αυτή και τα τέσσερα αδέρφια της κατέχουν το καθένα 8% της Fininvest. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου ελέγχει επίσης την εκδοτική εταιρεία Mondadori και την τράπεζα Banca Mediolanum.

Χρέος

Ο Μπερλουσκόνι είχε μπει εγγυητής για δάνεια τουForza Italia και τώρα που το κόμμα οφείλει 90 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ταμία του Αλφρέντο Μεσίνα που σημαίνει ότι το κόμμα θα μπορούσε να έλθει αντιμέτωπο με το φάσμα της χρεοκοπίας εάν οι κληρονόμοι δεν ανταποκριθούν αναλόγως.

«Η οικονομική υγεία του Forza Italia εξαρτάται από τη Μαρίνα και τα αδέρφια της». Γεννημένοι από τον πρώτο γάμο του Μπερλουσκόνι με την Carla Elvira Dall’ Oglio, την οποία γνώρισε σε μια στάση του τραμ στο Μιλάνο, η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο πρόκειται να κληρονομήσουν το μισό του 60% των μετοχών που είχε ο Berlusconi στη Fininvest.

Τα παιδιά από τον δεύτερο γάμο του με την ηθοποιό Veronica Lario — Barbara, Eleonora και Luigi — θα έχουν από 30%. Μια τέτοια κατανομή θα έδινε στη Μαρίνα και τον Πιερ Σίλβιο μεγαλύτερο έλεγχο επί της οικογενειακής επιχείρησης, την οποία διευθύνουν εδώ και χρόνια. Σε ανακοίνωσή της η Fininvest ανέφερε ότι θα υπάρξει απόλυτη «συνέχεια» μετά τον θάνατο του ιδρυτή της.

Ένα από τα άτομα που πρόσκεινται στην εταιρεία χαρτοφυλακίου είπε ότι ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός έκανε προσεκτικά βήματα για να αποτρέψει τις οικογενειακές διαμάχες. «Ήταν σοκαρισμένος από τις εσωτερικές διαμάχες της οικογένειας Ανιέλι και ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο με κάθε κόστος», είπε άνθρωπος κοντά στην οικογένεια, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη μεταξύ των κληρονόμων της περιουσίας της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat.

Η περιουσία του Μπερλουσκόνι περιλαμβάνει ακίνητα παντού στον κόσμο, γιοτ, την ποδοσφαιρική ομάδα της Μόντσα και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν επίσης μεταξύ των παιδιών του και —αν περιλαμβάνεται στη διαθήκη— της Fascina, με την οποία ο Καβαλιέρε δεν ήταν παντρεμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Μάρτα έχει επιβλέψει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού μετώπου», είπε ένα άλλο άτομο κοντά στη Fininvest. «Η Μαρίνα το εκτιμά πολύ αυτό που έχει κάνει για τον πατέρα της», πρόσθεσε το άτομο. Η Φασίνα βοήθησε τον πρώην πρωθυπουργό στην περιπέτεια της υγείας του από την αρχή ως το τέλος. «Μπήκε στο νοσοκομείο με τον Σίλβιο και βγήκε μόνο μαζί του». Τον Μάιο, όταν ο Μπερλουσκόνι βγήκε με αμαξίδιο από το νοσοκομείο μέσα από μια μικρή πόρτα η Φασίνα εθεάθη σε ένα βίντεο να σπρώχνει τους άντρες της ασφάλειας για να προστατεύσει τον αδύναμο σύντροφό της από τους παπαράτσι που ήταν κρυμμένοι σε μια κορυφή δέντρου.

Οι εποχές που ο Μπερλουσκόνι, τότε εν ενεργεία πρωθυπουργός, έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο για τα λεγόμενα μπούνγκα μπούνγκα πάρτι του, έχουν παρέλθει. Φέτος ένα δικαστήριο τον απάλλαξε από κάθε αδίκημα σε μια υπόθεση που αφορούσε ανήλικες γυναίκες, κάτι που για την οικογένεια ήταν τεράστια ανακούφιση.

Μετά την απόφαση η Μαρίνα είπε ότι «οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες». Το μεγαλύτερο μέλημα τώρα είναι να διασφαλιστεί η ειρήνη στην οικογένεια Μπερλουσκόνι, στην επιχειρηματική του αυτοκρατορία και στο πολιτικό κόμμα του του οποίου τα θεμέλια τρίζουν. «Όλοι συνειδητοποιούν ότι τελικά εξαρτάται από τη Μαρίνα, την αρχηγό της οικογένειας Μπερλουσκόνι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: