Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Tο μέλλον του Facebook είναι η τηλεπάθεια

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Tο μέλλον του Facebook είναι η τηλεπάθεια

Ποιος χρειάζεται τα smartphones; Η τεχνολογία σύντομα θα μπορεί να μεταφέρει τις σκέψεις μας απευθείας από το μυαλό μας μέσω Internet.

Ο ιδρυτής του Facebook πιστεύει ότι στο μέλλον θα μπορούμε να κάνουμε share τις σκέψεις μας απευθείας στο μυαλό των άλλων μέσω της τεχνολογίας. «Θα μπορείτε να σκέφτεστε κάτι και αμέσως οι φίλοι σας θα το αντιλαμβάνονται ως αίσθηση και σκέψη, αν θέλετε. Θα είναι η απόλυτη τεχνολογία επικοινωνίας».

Τα σχόλιά του τα δημοσίευσε σε μια ανοιχτή συζήτηση στον «τοίχο» του την Τρίτη απαντώντας σε ερώτηση χρήστη για το πώς βλέπει το απώτερο μέλλον του κοινωνικού δικτύου.

Η εξέλιξη του Facebook από απλή προφίλ σελίδα σε μαζικό sharing και από εκεί σε όλο και πιο προσωποποιημένη ενημέρωση και πληροφόρηση είναι ένα μόνο μέρος του παζλ. Άλλα του κομμάτια είναι ο Messenger -που αποτελεί πια ξεχωριστή εφαρμογή-, το WhatsApp για instant messaging και το Oculus, το κράνος και το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που μια εφαρμογή του θα μπορούσε να είναι να σε φέρνει «μαζί» με τους φίλους σου σε έναν εικονικό χώρο.

Η αισιοδοξία του Ζούκερμπεργκ ότι το Facebook θα αποκτήσει τηλεπαθητικές ιδιότητες ίσως πηγάζει από τα συμπεράσματα των ερευνητών που έχουν ήδη κατασκευάσει υπολογιστές που «μεταφράζουν» τα εγκεφαλικά κύματα σε ψηφιακές εντολές και το αντίστροφο. Το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έχει παρουσιάσει ένα σύστημα που διακινεί εγκεφαλικά σήματα μέσω Ίντερνετ, αλλά αυτά αφορούν μόνο σήματα που μεταφράζονται σε κινήσεις του σώματος (π.χ. κούνημα ενός δαχτύλου).

Τώρα ο στόχος είναι να μεταφέρουν σκέψεις. «Υπάρχουν μερικά σημαντικά στοιχεία στην ανθρώπινη επικοινωνία τα οποία σκοπεύουμε να βελτιώσουμε», κατέληξε ο Ζούκερμπεργκ. «Η ζωή μας βελτιώνεται όσο βελτιώνονται και τα εργαλεία επικοινωνίας μας».