Marketwatch: «Ξεμένει από μετρητά η Αθήνα»

Marketwatch: «Ξεμένει από μετρητά η Αθήνα»

Επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency «βλέπει» στάση πληρωμών αν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Το χρονοδιάγραμμα χρέους της Ελλάδας οδηγεί σε ένα σενάριο που καταλήγει σε στάση πληρωμών μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων». Αυτό υποστηρίζει ο Carl Weinber, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency, σε σημείωμα του προς τους πελάτες του, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το marketwatch.com.

«Η Ελλάδα θα καταλήξει με στάση πληρωμών, πιθανώς με την μορφή αναδιάρθρωσης με ένα αρκετά μεγάλο haircut, αλλά πιθανώς με την μορφή μιας χρεοκοπίας», αναφέρει ο Weinberg και προσθέτει:  «Το μόνο ερώτημα είναι πόσο σύντομα (θα συμβεί αυτό). Αν πιστεύει κανείς το αντίθετο, δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ευσεβής πόθος».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα του marketwatch επισημαίνοντας ότι το να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία του πότε η κυβέρνηση θα «ξεμείνει από μετρητά» υπό τις τρέχουσες συνθήκες, είναι δύσκολο εξαιτίας της έλλειψης ημερήσιων στοιχείων για την ακριβή κατάσταση των ταμειακών της διαθεσίμων.

Αλλά ο Weinberg υποστηρίζει ότι ανεπισήμως, τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης στα μέσα Ιανουαρίου διαμορφωνόταν στα 2 δισ. ευρώ. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει όλες τις αποπληρωμές, η Ελλάδα θα πρέπει να μετακυλήσει τα υφιστάμενα t-bills, να «τρέξει» έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τουλάχιστον σε ταμειακή βάση, και να πουλήσει 27,6 δισ. ευρώ σε νέα ομόλογα, αναφέρει ο Weinberg.

Τα μετρητά που έχει στη διάθεσή της μπορούν να καλύψουν τις πληρωμές μέχρι αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, αλλά δεν θα κρατήσουν περαιτέρω, εκτιμά ο Weinberg, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει επιλογή από το να αθετήσει υποχρεώσεις δανείων της ή να προχωρήσει σε περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, ή και τα δύο.

 

Διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το χρέος
Στο μεταξύ ο Γιάννης Βαρουφάκης, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξος για την επίλυση του θέμα του ελληνικού χρέους και ότι εισέπραξε θετική ανταπόκριση κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με χρηματοπιστωτικούς παράγοντες στο Λονδίνο τη Δευτέρα.