Markit: Ολοταχώς προς ύφεση κινείται η βρετανική οικονομία

Markit: Ολοταχώς προς ύφεση κινείται η βρετανική οικονομία
epa07814700 EU flags fly during a demonstration outside the British Houses of Parliament in Westminster, central London, Britain, 03 September 2019. Britain's Prime Minister Boris Johnson faces a vote in Parliament from Conservative rebels who are joining with opposition parties in bringing forward a bill designed to stop Britain leaving the EU on 31 October without an agreement. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Brexit λύγισε και τον τομέα υπηρεσιών.

Η βρετανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που ξέσπασε το 2008, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το πότε και κυρίως πώς θα έρθει το Brexit μετά το πλήγμα στη μεταποίηση και τις κατασκευές, λυγίζει και τον τομέα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit, ο δείκτης PMI για τις βρετανικές υπηρεσίες (στις οποίες έχει κυρίαρχο ρόλο ο χρηματοοικονομικός τομέας) υποχώρησε τον Αύγουστο στις 50,6 μονάδες από 51,4 τον Ιούλιο- κόντρα στις εκτιμήσεις για αύξηση στις 51,6 μονάδες. Κινείται έτσι οριακά υψηλότερα από το όριο του 50 που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στον τομέα.

Με τους αντίστοιχους δείκτες PMI για τη μεταποίηση και τις κατασκευές να είναι ήδη αρκετά κάτω από το 50, τα συνολικά στοιχεία της Markit δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο το βρετανικό ΑΕΠ πιθανότατα θα συρρικνωθεί 0,1%. Το αμέσως προηγούμενο είχε επίσης συρρικνωθεί 0,2% και δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ σημαίνουν ότι η οικονομία θα είναι και επισήμως σε ύφεση.

«Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παγιδεύτηκε σε τέλμα τον Αύγουστο, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους» ανέφερε ο οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, «Η απουσία ουσιαστικής ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών αυξάνει την πιθανότητα η βρετανική οικονομία να ολισθήσει σε ύφεση».

Αναλυτές προειδοποιούν πως οι συνθήκες θα επιδεινωθούν περαιτέρω σε περίπτωση ενός no deal Brexit. Ήδη η στερλίνα έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο του 1,20 δολαρίου για πρώτη φορά από τις αρχές του 2017, εντείνοντας τις πιέσεις στα νοικοκυριά, χωρίς όμως όπως δείχνουν τα στοιχεία να δίνει ώθηση στις εξαγωγές ή τον τουρισμό.