Marks & Spencer: Αποχωρεί ο CEO Μαρκ Μπόλαντ

Marks & Spencer: Αποχωρεί ο CEO Μαρκ Μπόλαντ

Ποιος θα πάρει τη θέση του μέχρι πρότινος ισχυρότερου άνδρα της εταιρείας;

Ο Μαρκ Μπόλαντ θα αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής της βρετανικής εταιρίας λιανικής πώλησης Marks & Spencer τον Απρίλιο, τερματίζοντας μια δύσκολη εξαετή περίοδο για την επιχείρηση ύστερα από τις αδύναμες επιδόσεις των Χριστουγέννων.

Ο Μπόλαντ θα αντικατασταθεί ως διευθύνων σύμβουλος από τον Στιβ Ρόου, 48 ετών, ο οποίος στα 25 χρόνια θητείας του στην εταιρία έχει ηγηθεί τμημάτων που αφορούν τόσο τα τρόφιμα όσο και τα ενδύματα.Ο πρόεδρος της M&S Ρόμπερτ Σουανέλ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν πιέσεις ούτε από το διοικητικό συμβούλιο ούτε από τους μετόχους για την αποχώρηση του Μπόλαντ, ενώ ένας μέτοχος είπε στο Reuters ότι δεν αναμενόταν μια τέτοια εξέλιξη τόσο γρήγορα.

Η μετοχή της M&S ενισχυόταν κατά 0,8% στις 10:25 ώρα Ελλάδας. Ο 56χρονος Μπόλαντ δαπάνησε δισεκατομμύρια λίρες για τον επανασχεδιασμό προϊόντων, καταστημάτων, της αλυσίδας τροφοδοσίας καθώς και της ιστοσελίδας της εταιρίας. Είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς επικεντρώθηκε στην αύξηση των μικτών περιθωρίων – της διαφοράς μεταξύ της τιμής που πληρώνει η M&S για τα προϊόντα της και της τιμής που τα πουλά – κάτι που βοήθησε στο να διατηρηθεί το ισχυρό μέρισμα και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Ωστόσο, οι αδύναμες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αποτυπώνουν τη δυσκολία που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η εταιρία στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί εγχώριους ανταγωνιστές όπως η Next, αλλά και αλυσίδες πώλησης ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Zara.

Το τρίτο τρίμηνο, που περιλαμβάνει και την περίοδο των Χριστουγέννων, οι πωλήσεις στο τμήμα γενικών εμπορευμάτων που αφορά ενδύματα, υποδήματα και είδη σπιτιού υποχώρησαν κατά 5,8%. Η εταιρία, ωστόσο, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τα περιθώρια του συγκεκριμένου κλάδου, ενώ είπε ότι οι επιδόσεις στο κλάδο τροφίμων ήταν οι καλύτερες που έχουν ποτέ καταγραφεί για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.