Μασούντ Πεζεσκιάν: Ποιος είναι ο νέος μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν

Μασούντ Πεζεσκιάν: Ποιος είναι ο νέος μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν
epa11461407 (FILE) - Iranian reformist presidential candidate Masoud Pezeshkian (C) is escorted after casting his vote at a polling station during the presidential election in Ghaleh Hasan Khan, Iran, 05 July 2024 (reissued 06 July 2024). According to a statement issued by the Ministry of Interior, Masoud Pezeshkian won the presidential runoff election, held in the wake of the death of late Iranian President Ebrahim Raisi, whom died in a hellicopter crash. Iran held the second round of its presidential election on 05 July 2024. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν έχει επωμιστεί τις ελπίδες εκατομμυρίων Ιρανών για κοινωνικές ελευθερίες, αλλά και για μια πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθής, χαμηλών τόνων Μασούντ Πεζεσκιάν έχει επωμιστεί τις ελπίδες εκατομμυρίων Ιρανών που επιζητούν λιγότερους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες, αλλά και μία πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.

Ο Πεζεσκιάν, νίκησε τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλιλί στο δεύτερο γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών, ενώ είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο, είναι πιθανό να είναι ευπρόσδεκτο από τις παγκόσμιες δυνάμεις που ελπίζουν ότι ο ίδιος, είναι ενδεχόμενο να αναζητήσει την ειρηνική εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να νικήσει προσελκύοντας ένα εκλογικό σώμα, ο πυρήνας του οποίου πιστεύεται ότι είναι η αστική μεσαία τάξη και οι νέοι ψηφοφόροι που έχουν ευρύτατα απογοητευτεί εδώ και χρόνια, από την εφαρμογή σκληρών μέτρων από τις δυνάμεις ασφαλείας που κατέστειλαν κάθε δημόσια απόκλιση από την πιστή τήρηση του ισλαμικού τυπικού.

Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει μία ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις για τις διαπραγματεύσεις που έχουν τελματωθεί με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και θα βελτιώσει την προοπτική της ιρανικής κοινωνίας για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: