Mastercard: Αυτό θα είναι το μοντέλο ψηφιακής ταυτότητας στο μέλλον

Mastercard: Αυτό θα είναι το μοντέλο ψηφιακής ταυτότητας στο μέλλον
epa07308763 (FILE) - A close-up image showing a Mastercard credit card on a computer keyboard in Frankfurt, Germany, 10 September 2016 (reissued 22 January 2019). Media reports state Mastercard has been fined 570 million Euros by EU competition authorities over excessive fees. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μοντέλο της Mastercard θα διασφαλίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ατόμων καθώς και την προστασία και τη χρήση των δεδομένων τους.

Το όραμά της για την ψηφιακή ταυτότητα σ’ ένα ολοένα και περισσότερο διαδικτυακό κόσμο παρουσιάζει η Mastercard.

Σε μία νέα έκθεση με τίτλο «Αποκαθιστώντας την Εμπιστοσύνη σ’ έναν Ψηφιακό Κόσμο», προβάλλει ένα λεπτομερές πλαίσιο για το πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή ταυτότητα ξεκινώντας από το άτομο που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ψηφιακής αλληλεπίδρασης.

Οδηγός για το μοντέλο αυτό στάθηκαν οι «Αρχές της Ψηφιακής Ταυτότητας» της Mastercard, πάνω στις οποίες θεμελιώνεται το νέο αυτό σύστημα. Οι αρχές αυτές επικεντρώνονται γύρω από τα δικαιώματα και την κυριαρχία των δεδομένων, την εμπιστευτικότητα, τη συγκατάθεση, τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την ενσωμάτωση. Όλα μαζί συναποτελούν ένα θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα που λέει: «Έχω τη δική μου ταυτότητα και είμαι υπεύθυνος για τα προσωπικά μου δεδομένα».

«Το μεγάλο ερώτημα για τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις σε μία εποχή με όλο και αυξανόμενη διαδικτυακή χρήση είναι το εξής: Πώς εμπιστεύεσαι κάποιον που δεν γνωρίζεις, δεν μπορείς να δεις και δεν είναι παρών;», διερωτήθηκε σε δηλώσεις του ο Ajay Bhalla, πρόεδρος του τμήματος Cyber & Intelligence Solutions της Mastercard. «Πρόκειται για ένα πεδίο που διερευνούμε εδώ και καιρό, συζητώντας με διαφορετικές ομάδες. Έχοντας πλέον τη γνώση, φανταζόμαστε έναν κόσμο όπου η ταυτότητα ενός ατόμου και οι συσκευές που λειτουργούν για λογαριασμό του μπορούν να επαληθευτούν άμεσα και με ασφάλεια, έναν κόσμο όπου η πρόσβαση αποκτάται χωρίς κωδικούς πρόσβασης και τα δεδομένα ανταλλάσσονται μόνο βάσει συγκατάθεσης».

Το μοντέλο της Mastercard διασφαλίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής του κάθε ατόμου και δεν συγκεντρώνει δεδομένα ταυτότητας. Επιπλέον, επιτρέπει τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις με την ελάχιστη ανταλλαγή δεδομένων και μόνο όταν αυτή είναι απαραίτητη. Διασφαλίζει την προστασία και τη χρήση των δεδομένων με αποτελεσματικό τρόπο αφήνοντας στους χρήστες τον έλεγχο, την ώρα που η ταυτότητα του ατόμου θα παραμένει συνδεδεμένη με ασφάλεια στο smartphone του.

Η πρόσβαση σε μια ψηφιακή ταυτότητα θα ξεκλειδώσει νέες και βελτιωμένες εμπειρίες για τους ανθρώπους κατά την αλληλεπίδρασή τους με επιχειρήσεις, παρόχους υπηρεσιών και τις online κοινότητές τους, παρουσιάζοντας μία πιο αποτελεσματική διαδικτυακή εμπειρία αγορών, μία πιο απρόσκοπτη διαδικασία για το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ή τη συμπλήρωση φορολογικών εντύπων καθώς και την απλοποίηση της χρήσης των emails, των social media και των πλατφορμών ψυχαγωγίας. Θα μειώσει, επίσης, τον κίνδυνο απάτης και την κλοπή ταυτότητας.

«Η ψηφιακή ταυτότητα, λέει ο Ajay Bhalla, απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Έχοντας ως βάση τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Microsoft και δουλεύοντας με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, δεσμευόμαστε να διευκολύνουμε το δίκτυο και να βοηθήσουμε στον καθορισμό των κανόνων και του τρόπου διακυβέρνησης. Μαζί, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να μετασχηματίσουμε το πώς αλληλοεπιδρούμε ψηφιακά, έτσι ώστε αυτό να γίνεται με βολικό τρόπο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια».

Ορίζοντας την Ψηφιακή Ταυτότητα

Κατά τη διάρκεια του 2018-19, η Mastercard συγκέντρωσε κορυφαίους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους ενδιαφερόμενων μερών από όλο τον κόσμο, με σκοπό να εξερευνήσει τις ευκαιρίες που ανοίγει η ψηφιακή ταυτότητα. Ο ορισμός της Mastercard βασίζεται σε αυτές τις συζητήσεις, σε συνομιλίες με κυβερνήσεις, εταίρους και ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και στη μακροχρόνια εμπειρογνωμοσύνη της, γύρω από τους τομείς της πιστοποίησης και της επαλήθευσης ταυτότητας.

Σύμφωνα με την οπτική της Mastercard, η ψηφιακή ταυτότητα είναι:

  • Ένα κολλάζ από ενημερωμένα, υψηλής πιστότητας ψηφιακά δεδομένα, τα οποία καθορίζουν τα άτομα
  • Δυναμική, πολλαπλών χρήσεων και σε θέση να επαναχρησιμοποιηθούν
  • Μία μέθοδο επαλήθευσης πληροφοριών για την απόκτηση δικαιώματος πρόσβασης σε μια υπηρεσία, την εκτέλεση μιας εργασίας ή την εκμετάλλευση ενός πλεονεκτήματος
  • Το επακόλουθο ενός δυναμικού δικτύου κατανεμημένων πηγών δεδομένων (π.χ. τράπεζες, κινητοί πάροχοι δικτύων, κυβερνήσεις) που επαληθεύουν την ταυτότητα με τον τρόπο που αυτό απαιτείται

Βασικά ζητήματα σχετικά με την Επαλήθευση της Ταυτότητας σήμερα

Όπως αναφέρει η Mastercard, η ταυτότητα που χρησιμοποιούμε για να αλληλοεπιδρούμε με την κυβέρνηση, να έχουμε πρόσβαση στις υπηρεσίες και να πληρώνουμε για αγαθά είναι τρωτή. Η απάτη και η κλοπή ταυτότητας πολλές φορές απαιτούν την παραβίαση μιας και μόνο βάσης δεδομένων. Τα άτομα πρέπει να παρέχουν επανειλημμένα μεγάλες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών σε πολλούς διαμεσολαβητές και όσα περισσότερα μοιράζονται, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος.

Οι άνθρωποι επιδίδονται σε «ζογκλερικά» χρησιμοποιώντας πολλούς κωδικούς πρόσβασης σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ασφαλή τα δεδομένα της ταυτότητας, την πίστωση και τα χρήματά τους. Δεν έχουν έλεγχο στα προσωπικά δεδομένα της ταυτότητας τους, και όπου έχουν έλεγχο, συχνά υπάρχει ελάχιστη διαφάνεια. Η απουσία ενός απλού, ασφαλούς και αξιόπιστου τρόπου εξακρίβωσης της ταυτότητας ψηφιακά, δημιουργεί εμπόδια, αυξάνει την απάτη, υποβαθμίζει την ιδιωτική ζωή και περιορίζει την πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων στον πλανήτη, σύμφωνα με την Mastercard, δεν διαθέτει αξιόπιστα πιστοποιητικά για να αποδείξει την ταυτότητά του και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αυτοί που την χρειάζονται. Το 40% του πλανήτη που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας έχει και τη μικρότερη πρόσβαση σε τρόπους απόδειξης της ταυτότητάς του. Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν διαθέτουν ένα βασικό πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο να μπορεί να επαληθευτεί – δεν βρίσκονται μέσα στο «Πλέγμα Ταυτότητας». Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι χωρίς επίσημη ταυτοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ενσωμάτωση, πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, κοινωνική ή ψηφιακή ένταξη.

Το 2017, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εντοπίστηκαν 16,7 εκατομμύρια θύματα απάτης ταυτότητας, με το κόστος να ανέρχεται στα 16,8 δισ. δολάρια ενώ 6 δισ. δολάρια χάθηκαν το 2016 σε περιπτώσεις «πολύπλοκης» απάτης ταυτότητας. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου εγκληματίες «συνθέτουν» αληθοφανείς ταυτότητες συνδυάζοντας πραγματικά δεδομένα από πολλά διαφορετικά άτομα.

Μια λύση για την Επαλήθευση της Ψηφιακής Ταυτότητας

Η Mastercard συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο δημιουργούμε την ταυτότητά μας online, έτσι ώστε να μεταφερθούμε από:

-Κλειστά, εξειδικευμένα και κατά παραγγελία συστήματα σε παγκόσμιες, διαφανείς και λειτουργικές υπηρεσίες.

-Τον υπερβολικό διαμοιρασμό δεδομένων χωρίς διαφάνεια, στις ανταλλαγές δεδομένων που ελέγχονται από τον ίδιο τον χρήστη.

-Τα στατικά στοιχεία ταυτότητας, στη χρήση δυναμικών και βιομετρικών δεδομένων ταυτότητας.

-Εκατοντάδες ευάλωτους κωδικούς πρόσβασης, σε μία ψηφιακή ταυτότητα που θα επαναχρησιμοποιείται και θα λειτουργεί παντού.

– Ένα επιλεκτικό σύστημα που αποκλείει τα άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα, σε ένα σύστημα χωρίς αποκλεισμούς που απευθύνεται σε όλους.