Mastercard: Kαθαρά κέρδη στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια και αύξηση στις προσλήψεις

Mastercard: Kαθαρά κέρδη στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια και αύξηση στις προσλήψεις

της Sheryl Estrada

Αυτή την εβδομάδα μίλησα με διάφορους οικονομικούς διευθυντές για τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομία. Σήμερα, ήταν η σειρά του CFO της Mastercard.

«Από συνολική μακροοικονομική άποψη, υπάρχουν και θετικά και αρνητικά», μου είπε ο CFO της Mastercard, Sachin Mehra, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο του 2022. «Από την αρνητική πλευρά, σίγουρα βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό, αρκετά σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια, και ειλικρινά, εξακολουθεί να υπάρχει αυτό που θα ονόμαζα γεωπολιτική αβεβαιότητα».

«Στη θετική πλευρά, αυτό που βλέπουμε είναι τα υψηλά επίπεδα καταναλωτικών αποταμιεύσεων, τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανεργίας και τα αυξανόμενα επίπεδα μισθών, τα οποία υποστηρίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες», λέει. «Όλα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής από την άποψη των καταναλωτικών δαπανών δείχνουν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας. Και στα διασυνοριακά ταξίδια, επίσης, βλέπουμε να σημειώνονται βελτιώσεις. Τα διασυνοριακά ταξίδια το δεύτερο τρίμηνο έφτασαν το 118% των επιπέδων του 2019».

O Mehra πρόσθεσε: «Η τάση που βλέπουμε, ανεξάρτητα από τον οικονομικό κύκλο, είναι μια τάση προς μεγαλύτερη ψηφιοποίηση. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι απομακρύνονται από τα μετρητά  προς τις ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμής».

Τα καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου της Mastercard αυξήθηκαν στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια από 2,07 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη περίοδο. Η εταιρεία αναμένει ότι τα λειτουργικά έξοδα «θα αυξηθούν κατά χαμηλά διψήφια ποσοστά επί ουδέτερης νομισματικής βάσης, (εξαιρουμένων των εξαγορών και των ειδικών στοιχείων),» λέει ο Mehra. Αυτό αντανακλά τη συνεχιζόμενη επένδυση στους ανθρώπους, λέει.

«Αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας», λέει ο Mehra. «Και η ανάπτυξη σημαίνει βασικά ότι επενδύουμε σε νέους τομείς και χτίζουμε νέες δυνατότητες».

«Η αγορά ταλέντων είναι ‘καυτή’. Κάνουμε προσλήψεις σε τακτική βάση, το οποίο απαιτεί αύξηση του προσωπικού μας».

Όσον αφορά τα μπόνους εργαζομένων, ο διευθύνων σύμβουλος της Mastercard, Michael Miebach, ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η επίτευξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών στόχων και στόχων διακυβέρνησης (ESG) θα συνυπολογιστεί στους υπολογισμούς των μπόνους για όλους τους εργαζόμενους. Πέρυσι συνδέθηκε μόνο με τις αποζημιώσεις των ανώτατων στελεχών. Η εταιρεία «πέτυχε ή και ξεπέρασε τους στόχους μας» και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι θα φέρουν την «κοινή ευθύνη και πρόοδο της εταιρείας στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο Miebach τον Απρίλιο. Η πρωτοβουλία είναι πλέον ενεργή και έχει εφαρμοστεί σε όλη την εταιρεία.