Μαθήματα ορθής διοίκησης μιας επιχείρησης από τον Ραλφ Λόρεν

Μαθήματα ορθής διοίκησης μιας επιχείρησης από τον Ραλφ Λόρεν
Designer Ralph Lauren greets the crowd after presenting his Spring/Summer 2016 collection during New York Fashion Week in New York, September 17, 2015. REUTERS/Lucas Jackson - RTS1LE0

Το Fortune θυμάται τα καλύτερα σημεία της προ 20ετίας συνέντευξης του διάσημου σχεδιαστή.

του Μπέντζαμιν Σνάιντερ

Ύστερα από 48 χρόνια, ο Ραλφ Λόρεν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του εταιρικού γίγαντα που φέρει το όνομά του. Θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος και επικεφαλής δημιουργικού, ενώ στο τιμόνι της εταιρείας θα τον διαδεχθεί ο Στέφαν Λάρσον της Old Navy.

«Δουλειά μου είναι να σκέφτομαι το μέλλον της εταιρείας και πώς να την πάω μπροστά» αναφέρει ο Λόρεν σε μια γραπτή ανακοίνωση. «Ο Στέφαν Λάρσον είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και θα φέρει στην εταιρεία μας μια φρέσκια, παγκόσμια οπτική».

Πριν από 20 χρόνια περίπου, το Fortune είχε παρουσιάσει τον Ραλφ Λόρεν στο εξώφυλλο του περιοδικού και σε ένα εκτενές άρθρο.

Ιδού τέσσερα αποσπάσματα από εκείνη τη δημοσίευση:

Για την είσοδο της εταιρείας του στο χρηματιστήριο:

Ο Λόρεν παραδέχεται ότι μια Αρχική Δημόσια Εγγραφή είναι «ένα ενδεχόμενο» αλλά προσθέτει «Αμφιβάλλω αν θα το κάνω. Μου αρέσει η ιδιωτικότητά μου. Δεν έχω λόγο να το κάνω εκτός κι αν θελήσω να αγοράσω κάτι άλλο. Και μάλλον έχω ό,τι θέλω».

Για την οικογένεια και το πώς μεγάλωσε:

Ο Λόρεν γεννήθηκε ως Ραλφ Λίφσιτς στο Μπρονξ. Ο πατέρας του ήταν ένας καλλιτέχνης που έβαφε σπίτια για να επιβιώνει ενώ η μητέρα του μεγάλωσε τα παιδιά (ο Ραλφ ήταν ο μικρότερος τεσσάρων αδερφών). Δεν μεγάλωσε σχεδιάζοντας ρούχα και δεν πήγε σε σχολή μόδας. «Δεν ξέρω, φαινόμουν cool από τότε που ήμουν 12 ετών» εξηγεί. Ο πατέρας μου ήταν ζωγράφος και ίσως πήρα μια αίσθηση του χρώματος απ’ αυτόν. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ό,τι κι αν φορούσα, τα άλλα παιδιά έλεγαν ‘Από πού το πήρες αυτό;’».

Για τα σακάκια του:

Ο Λόρεν είδε ότι οι πωλήσεις σακακιών της εταιρείας του ήταν στάσιμες. «Ήθελα κάτι που να μην φαίνεται ιταλικό, αλλά απλώς πιο εκλεπτυσμένο». Οραματίστηκε σακάκια από εκλεκτά υφάσματα που να είναι πιο στενά και να αναδεικνύουν το σώμα. Προορίζονταν για κάποιον με ένα καλογυμνασμένο σώμα που δεν θα ντρεπόταν να το επιδείξει – κάποιον σαν τον ίδιο τον Λόρεν, δηλαδή.

Για τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας του:

«Προσπάθησα να διοικήσω έντιμα την εταιρεία μου. Νομίζω ότι πρόσθεσα κι εγώ κάτι στην Αμερική. Δεν κλέβω τους ανθρώπους, δεν υποβιβάζω τα παιδιά» λέει. «Προσπαθώ έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποπνέουν μια αίσθηση φιλοδοξίας. Πού είναι το κακό σ’ όλα αυτά;».

Πηγή: fortune.com