Goldman Sachs: Μπορεί τα πράγματα στην Αμερική να είναι δύσκολα, δείτε όμως τι γίνεται στην Ευρώπη

Goldman Sachs: Μπορεί τα πράγματα στην Αμερική να είναι δύσκολα, δείτε όμως τι γίνεται στην Ευρώπη
epa03276568 (FILE) A file photo dated 19 January 2011 showing a sign at the Goldman Sachs both on the floor of the New York Stock Exchange after the Opening Bell in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02831860 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αναλυτές της Goldman έγραψαν ότι οι αμερικανικές μετοχές εξακολουθούν να συνιστούν ένα καλύτερο ποντάρισμα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Του Tristan Bove

Η χρονιά αποδεικνύεται συναρπαστική για το αμερικάνικο χρηματιστήριο.

Οι μετοχές τεχνολογίας και λιανικού εμπορίου έχουν δεχτεί μεγάλα πλήγματα, οι επενδυτές κρατούν την ανάσα τους κάθε φορά που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ κάνει κάποια δήλωση, και η Αμερική μπορεί να οδεύει προς ύφεση, αν δεν βρίσκεται ήδη σε αυτήν.

Αλλά μια ματιά προς τα ανατολικά δείχνει ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα.

Μια ύφεση μπορεί να συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη και οι αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν ότι η συρρίκνωση των οικονομιών εκεί θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές.

«Παρά τις ανησυχίες που έχουν οι επενδυτές για την αμερικανική αγορά μετοχών, πιστεύουμε ότι προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες απόλυτης και προσαρμοσμένης στον κίνδυνο απόδοσης από τις ευρωπαϊκές αγορές που πλήττονται από την ύφεση», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman, με επικεφαλής τον στρατηγικό αναλυτή για τις αμερικανικές μετοχές David Kostin, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες τη Δευτέρα.

«Η πορεία της ανάπτυξης των ΗΠΑ μπορεί να είναι αβέβαιη, αλλά η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι τραγική».

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες υπό πίεση

Οι οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη βρίσκονται σε σταθερή πτώση εδώ και μήνες, κυρίως λόγω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο ενεργειακό προμηθευτή της Ευρώπης.

Οι χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έξι μήνες και οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες δεν δίστασαν να κλείσουν τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της Μόσχας επιβεβαίωσαν ότι ο κύριος αγωγός που προμηθεύει την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις της.

Η κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας και αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την ήπειρο, μειώνοντας τη δυνατότητα δαπανών των καταναλωτών, γεγονός που εγείρει επίσης φόβους ύφεσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί, με τους λογαριασμούς ενέργειας να αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% μέχρι το τέλος του έτους. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των τροφίμων, ωθεί ακόμη και ορισμένα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της παροχής σωστών μερίδων γεύματος και της θέρμανσης των αιθουσών διδασκαλίας.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες τους αναλυτές να υιοθετούν απαισιόδοξες προοπτικές απέναντι στις αγορές της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τον Ιούνιο, ο υψηλού προφίλ Αμερικανός διαχειριστής hedge fund Ray Dalio υιοθέτησε μια πολύ προβεβλημένη θέση σορταρίσματος σε δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες, στοιχηματίζοντας έως και 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια ότι η αξία τους θα μειωθεί στο εγγύς μέλλον.

Ο Dalio έχει έκτοτε μειώσει τις περισσότερες από τις short τοποθετήσεις του στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς βελτιώνονται.

Τον περασμένο μήνα, αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας προέβλεψαν ότι η ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, επικαλούμενο την ταχεία αύξηση του κόστους ενέργειας και τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Τον Ιούλιο, οι οικονομολόγοι της Goldman προέβλεψαν ότι μια «ξεκάθαρη ύφεση» θα αγγίξει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, και προέβλεψαν μια «εντονότερη» ύφεση σε περίπτωση που περιοριστεί περισσότερο η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στο τελευταίο σημείωμά τους, οι αναλυτές της Goldman έγραψαν ότι ενώ ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ αποτελεί «πηγή κινδύνου για τις προβλέψεις μας», οι αμερικανικές μετοχές εξακολουθούν να συνιστούν ένα καλύτερο ποντάρισμα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Πηγή: Fortune.com