«Μαύρες» προβλέψεις της Goldman Sachs για το πετρέλαιο

«Μαύρες» προβλέψεις της Goldman Sachs για το πετρέλαιο

Είναι πολύ αργά για τον ΟΠΕΚ να σώσει τις τιμές του πετρελαίου, αναφέρει η τράπεζα - Πόσο θα φτάσει το πετρέλαιο. 

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η μικρή ανάκαμψη της τιμής του αργού πετρελαίου πάνω από τα 34 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Ιανουαρίου δεν πρόκειται να έχει συνέχεια. Αντίθετα, θεωρεί ότι οι τιμές πρόκειται να πέσουν ακόμα χαμηλότερα, κάτω από τα 26 δολάρια το βαρέλι, παρά τις φήμες ότι ο ΟΠΕΚ πρόκειται να μειώσει την παραγωγή.

«Ίσως είναι πολύ αργά για τους παραγωγούς – μέλη του ΟΠΕΚ να αποτρέψουν άλλη μια μεγάλη πτώση των τιμών» έγραψαν οι αναλυτές της Goldman σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Η Goldman επισημαίνει ότι τέτοιες μειώσεις θα απαιτούσαν χρόνο για να εφαρμοστούν, ενώ η προσφορά συνεχίζει να είναι μεγαλύτερη της ζήτησης.

Ο σκεπτικισμός της Goldman και άλλων αναλυτών συνέβαλαν στην πτώση των τιμών κατά 11% μόλις στις πρώτες δύο μέρες αυτής της εβδομάδας, κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Πρόσφατα σχόλια από έγκυρες πηγές έτειναν να υπονοούν μια πιθανή αλλαγή στάσης εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, της πανίσχυρης χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ που αντιδρά στη μείωση της παραγωγής, καθώς δεν επιθυμεί να χάσει περαιτέρω μερίδιο της αγοράς από τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς υψηλού κόστους.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε μια συντονισμένη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ ως εξαιρετικά απίθανη και εν τέλει αυτοκαταστροφική» αναφέρει η Goldman στην έκθεση.

Σύμφωνα με την τράπεζα, μια υποχώρηση θα έβλαπτε τον ΟΠΕΚ καθώς θα επέτρεπε την ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ – η οποία μειώνεται σταδιακά. Ο λόγος; Μόλις οι τιμές αυξηθούν, οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου που έχουν τροφοδοτήσει την ενεργειακή έκρηξη στις ΗΠΑ θα μπορούσαν εύκολα να αυξήσουν την παραγωγή.

«Το μόνο που θα πετύχαινε σ’ αυτή τη φάση μια μείωση της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ θα ήταν να δώσει το φιλί της ζωής στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ και σε άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ» εξηγεί ο Τζο ΜακΜόνιγκλ, αναλυτής στην Potomac Research Group.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αλλαγής στην παραγωγή του ΟΠΕΚ», καταλήγει.