Η «μαύρη τρύπα» της ρωσικής οικονομίας

Η «μαύρη τρύπα» της ρωσικής οικονομίας

Το ποσό των 140 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει να χάνει ετησίως η Ρωσία λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων.

Μπορεί πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν να έλαβε τη μαύρη ζώνη στο καράτε, αλλά οι δεξιότητες πολεμικών τεχνών που διαθέτει δεν φαίνονται ικανές να αποτρέψουν τα οικονομικά προβλήματα για τη χώρα του.

Η χώρα χάνει έως και 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιτίας των πτωτικών τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει τα δυτικά κράτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού οικονομικών της Ρωσίας, Άντον Σιλουάνοφ.

Ο Σιλουάνοφ δήλωσε σε μια ομιλία τη Δευτέρα ότι οι πτωτικές τάσεις των τιμών του πετρελαίου έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά – οδηγώντας σε ετήσιες απώλειες ύψους 90-100 δισ. δολαρίων. Η Ρωσία, μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου, έχει πληγεί από τη μείωση των τιμών πετρελαίου κατά 30% από τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, οι δυτικές κυρώσεις αναμένεται να κοστίσουν άλλα 40 δισ. δολάρια ετησίως, δήλωσε ο Σιλουάνωφ.

Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και άλλα κράτη συνασπίστηκαν φέτος για να επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις στη Ρωσία για το ρόλο της στην Ουκρανική κρίση. Η Ρωσία απάντησε επιβάλλοντας εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων της απ’ αυτές τις χώρες, το οποίο έπληξε πολλές χώρες που εξάγουν τρόφιμα.

Ο Σιλουάνοφ είχε παλαιότερα κάνει λόγο για την ανάγκη περικοπών κατά 10%. Πρόσφατα, σημείωσε ότι οι μέσοι Ρώσοι πολίτες μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους από ρούβλια σε άλλα ξένα νομίσματα, καθώς η αξία του ρωσικού νομίσματος έχει πέσει.

Το ρώσικο ρούβλι έχει πέσει κατά 27% έναντι του δολαρίου απ’ την αρχή του χρόνου.