«Μαύρος» Οκτώβριος για την αξία των τεχνολογικών πολυεθνικών – Απώλειες δεκάδων δισ. δολαρίων

«Μαύρος» Οκτώβριος για την αξία των τεχνολογικών πολυεθνικών – Απώλειες δεκάδων δισ. δολαρίων
A trader works on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) at the opening bell on August 5, 2022 at Wall Street in New York City. - Stock markets slid Friday as a much stronger-than-expected US jobs report raised the prospect that the Federal Reserve will maintain its aggressive monetary policy to combat inflation. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Εν μέσω της ανησυχίας για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Απώλειες δεκάδων δισ. δολαρίων κατέγραψαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές πολυεθνικές του κόσμου στον κλάδο της τεχνολογίας, εν μέσω της ανησυχίας για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και μετά από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του τρίτου οικονομικού τριμήνου για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως η πτώση στην κεφαλαιοποίηση των πολυεθνικών έρχεται καθώς οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επί τη νομισματική τους πολιτικής και -ειδικότερα- στο εάν θα υπάρξουν σημάδια για χαλάρωση στη «σφιχτή» πολιτική των δύο τράπεζων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Alphabet, μητρική της Google, είδε την κεφαλαιοποίηση της να χάνει σχεδόν 6% μέσα στον Οκτώβριο, φτάνοντας τα 1,56 τρισ. δολάρια. Η Google ανακοίνωσε πως ο κλάδος του cloud της κατέγραψε την ηπιότερη ανάπτυξη των τελευταίων 11 τριμήνων εν μέσω των χαμηλών δαπανών των επιχειρήσεων ως «απάντηση» στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Tesla του Έλον Μασκ υπολογίζεται πως έχει απώλεσε κοντά στα 150 δισ. δολάρια σε κεφαλαοποίηση τις περασμένες εβδομάδες, λόγω των ανησυχιών για τη διεθνή ζήτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Nvidia εμφάνισε πτώση 6,3% στην κεφαλαιοποίηση της, φτάνοντας στα 1,01 τρισ. δολάρια, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως μπορεί να ακυρώσει αποστολής εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ύψους 5 δισ. δολαρίων στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετα, η Microsoft είδε μέσα στον Οκτώβριο άνοδο 7,1% στην κεφαλαιοποίηση της -φτάνοντας τα 2,5 τρισ. δολάρια χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του οικονομικού έτους σε όλους τους τομείς. Η αύξηση αυτή αποδόθηκε στις ισχυρές επιδόσεις των επιχειρήσεων cloud computing και PC, που ενισχύθηκαν από το αυξημένο ενδιαφέρον των πελατών για τις προσφορές τεχνητής νοημοσύνης της.

Εξάλλου,, η χρηματιστηριακή αξία της Saudi Arabian Oil Co υποχώρησε κατά σχεδόν 5% στα 2,1 τρισ. δολάρια, επηρεαζόμενη από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com