«Μάχη τεχνολογικών κολοσσών για την τεχνητή νοημοσύνη» – Τι κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft στη δίκη της Google

«Μάχη τεχνολογικών κολοσσών για την τεχνητή νοημοσύνη» – Τι κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft στη δίκη της Google
epa08153789 Satya Nadella, Chief Executive Officer Microsoft, during the 50th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 23 January 2020. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World' from 21 to 24 January 2020. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρώτη μεγάλη υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που διεξάγεται στις ΗΠΑ.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες ανταγωνίζονται για τεράστιους όγκους περιεχομένου, που απαιτούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα κατά τη διάρκεια κατάθεσης στη δίκη-ορόσημο που διεξάγεται στις ΗΠΑ εναντίον της Google, την πρώτη μεγάλη υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που διεξάγεται στις ΗΠΑ από τότε που μήνυσαν τη Microsoft το 1998.

Παράλληλα, ο Ναντέλα εξέφρασε το παράπονο ότι η Google δεσμεύει το περιεχόμενο με ακριβές και αποκλειστικές συμφωνίες με τους εκδότες, ενώ κατέθεσε ότι οι προσπάθειες των τεχνολογικών κολοσσών να δημιουργήσουν βιβλιοθήκες περιεχομένου για να εκπαιδεύσουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τους «μου θυμίζει τα πρώτα στάδια των συμφωνιών διανομής».

Οι συμφωνίες διανομής βρίσκονται στον πυρήνα του αντιμονοπωλιακού αγώνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Google. Η κυβέρνηση λέει ότι η Google, με περίπου 90% της αγοράς μηχανών αναζήτησης, πληρώνει παράνομα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κατασκευαστές smartphone όπως η Apple και σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όπως η AT&T και άλλους για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές τους.

Η επιρροή στα αποτελέσματα αναζήτησης στο Διαδίκτυο καθιστά την Google το «πρώτο όνομα» στη διαφημιστική αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω τα κέρδη της.

Αναφερόμενος σε πιο τεχνικά θέματα ο Ναντέλα είπε ότι η δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί υπολογιστική ισχύ, ή διακομιστές, και δεδομένα για την εκπαίδευση του λογισμικού. Ειδικότερα για τους διακομιστές δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε εκεί περισσότερα χρήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς να κατονομάσει την Google, είπε ότι είναι «προβληματικό» αν άλλες εταιρείες κλειδώνουν αποκλειστικές συμφωνίες με μεγάλους παραγωγούς περιεχομένου. «Όταν συναντιέμαι με εκδότες μου δηλώνουν ότι έχουν αποκλειστική συνεργασία με την Google και ότι θα πρέπει να βρω τρόπο να το διαχειριστώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ναντέλα κατέθεσε επίσης ότι η Microsoft είχε όντως επιδιώξει να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησης Bing της ως προεπιλογή στα smartphone της Apple, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.

Ο συνήγορος της Google ανταπάντησε στον Σάτια Ναντέλα με τις περιπτώσεις, που η Microsoft κέρδισε το καθεστώς προεπιλογής σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, αλλά οι χρήστες εξακολουθούσαν να παρακάμπτουν το Bing και να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν με μεγάλη διαφορά τη μηχανή αναζήτησης της Google, όπως μεταδίδει το Reuters,

Η πλευρά της Google υποστήριξε ότι η Microsoft είχε κάνει μια σειρά από στρατηγικά λάθη, τα οποία οδήγησαν στην αδυναμία του Bing να αποκτήσει ερείσματα, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να επενδύσει σε διακομιστές ή μηχανικούς για τη βελτίωση του Bing και της αποτυχίας να «δει» την επανάσταση των κινητών τηλεφώνων.

Επίσης, σημείωσε ότι η επιτυχία της Microsoft να γίνει η προεπιλεγμένη – σε ορισμένα τηλέφωνα της Verizon το 2008 και σε BlackBerry και Nokia το 2011 – κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα: οι χρήστες παρέκαμψαν το Bing και έκαναν τη συντριπτική πλειοψηφία των αναζητήσεών τους στο Google.

Στους φορητούς υπολογιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα της Microsoft, το Bing είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης και έχει μερίδιο αγοράς κάτω από 20%, παραδέχθηκε ο Ναντέλα.

«Σηκώνεστε το πρωί, βουρτσίζετε τα δόντια σας και κάνετε αναζήτηση στη Google», είπε ο Ναντέλα παραδεχόμενος την κυριαρχία της Google στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης.

Σε μια ερώτηση που υποδηλώνει ότι το επιχείρημα της Google – ότι κατέχει δεσπόζουσα θέση λόγω της ποιότητάς της και όχι λόγω παράνομης δραστηριότητας – έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του δικαστηρίου, ο δικαστής ρώτησε τον Ναντέλα γιατί η Apple θα μεταπηδήσει στο Bing δεδομένης της χαμηλότερης ποιότητας του προϊόντος της Microsoft.

Σημειώνεται ότι ο Ναντέλα έγινε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το 2014, πολύ καιρό αφότου ο τεχνολογικός γίγαντας αντιμετώπισε τη δική του ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή αγωγή. Αυτός ο δικαστικός αγώνας, ο οποίος έληξε με διακανονισμό το 2001, ανάγκασε τη Microsoft να τερματίσει ορισμένες επιχειρηματικές πρακτικές και άνοιξε την πόρτα σε εταιρείες όπως η Google.

Καθώς η Google, η οποία ιδρύθηκε το 1998, έγινε η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στον κλάδο, οι δύο εταιρείες έγιναν σταδιακά άσπονδοι αντίπαλοι. Και οι δύο διαθέτουν προγράμματα περιήγησης, μηχανές αναζήτησης, υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πλήθος άλλων επικαλύψεων. Πρόσφατα έγιναν αντίπαλοι στην τεχνητή νοημοσύνη, με τη Microsoft να επενδύει σημαντικά στην OpenAI και τη Google να κατασκευάζει το Bard AI chatbot μεταξύ άλλων επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: