«Μαξιλάρι» ρευστότητας αντί για πιστωτική γραμμή βλέπει η Moody’s

«Μαξιλάρι» ρευστότητας αντί για πιστωτική γραμμή βλέπει η Moody’s

Με ποιον τρόπο προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης ότι θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια για την Ελλάδα - Οι αγορές και το χρέος.

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου κάνουν ράλι σήμερα το πρωί, παρά το γενικότερο κλίμα πωλήσεων, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά δύο βαθμίδες σε Β3 από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ο Moody’s ανέφερε ότι αναμένει πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην οικονομική αυτάρκεια και τη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματός της φέτος το καλοκαίρι.  Αυτό οδήγησε σε μείωση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,3% από 4,45%, σημειώνει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Δημοσίευμα του Reuters σημείωνε νωρίτερα ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε σήμερα γενικά, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της από τον Moody’s.

Πώς θα γίνει πράξη η «καθαρή» έξοδος για την Ελλάδα

Ο οίκος βλέπει καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, η οποία θα στηριχθεί σε «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Στο αναλυτικό κείμενο που συνοδεύει την αναβάθμιση επισημαίνει ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα στηριχθεί από ένα μαξιλάρι διαθεσίμων και τη δέσμευση των εταίρων για απομείωση του χρέους ώστε να διατηρούνται οι δανειακές ανάγκες σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

Τα 18 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» εκτιμά ότι θα έρθουν από έκδοση ομολόγων και από το υπόλοιπο του δανείου του ESM και θα υπερκαλύπτει τις λήξεις έως και τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως αναφέρει φτάνουν στα 17,3 δισ. ευρώ μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Δεκεμβρίου 2020.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι πολύ διαχειρίσιμες. Ο οίκος εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα μειωθούν από περίπου 14% του ΑΕΠ φέτος σε επίπεδα κάτω του 12% το 2019 και κάτω από το 8% το 2020, σε ευθυγράμμιση και με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν.

Επίσης, οι επιδόσεις του προϋπολογισμού είναι ισχυρές από το 2016. Η Moody’s προβλέπει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό φέτος και ένα μικρό πλεόνασμα το 2019. Κατά την άποψη του οίκου, το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας παράσχει αντίστοιχη διασφάλιση με μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Μεσοπρόθεσμα, η ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους θα διασφαλίσει τις διαχειρίσιμες ανάγκες χρηματοδότησης και τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Moody’s προβλέπει ότι οι δανειστές θα περιγράψουν τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης τους επόμενους μήνες, όπως έχουν δεσμευτεί. Επίσης, είναι πιθανό να εισάγουν μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με την ανάπτυξη, υποδηλώνοντας μια πιο ευέλικτη στάση από την ευρωζώνη σε σχέση με το παρελθόν.