Μαζική ανάκληση αυτοκινήτων της Tesla στις ΗΠΑ – Αποσύρονται 2 εκατ. οχήματα

Μαζική ανάκληση αυτοκινήτων της Tesla στις ΗΠΑ – Αποσύρονται 2 εκατ. οχήματα
epa08568708 People walk past a Tesla Model X car on display inside a Tesla showroom in Taipei, Taiwan, 27 July 2020. According to news reports, Tesla is rapidly expanding its manufacturing capability worldwide. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για να αποτραπεί η κατάχρηση του προηγμένου συστήματος υποβοήθησης οδηγού Autopilot.

Η Tesla του Έλον Μασκ ανακοίνωσε την ανάκληση 2 εκατ. αυτοκινήτων της στις ΗΠΑ ώστε να αποτραπεί η κατάχρηση του προηγμένου συστήματος υποβοήθησης οδηγού Autopilot.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) ερευνά την Tesla για περισσότερα από δύο χρόνια σχετικά με το κατά πόσον τα οχήματα της διασφαλίζουν επαρκώς ότι οι οδηγοί προσέχουν όταν χρησιμοποιούν το σύστημα υποβοήθησης οδηγού. Η Tesla δήλωσε ότι οι έλεγχοι του συστήματος λογισμικού Autopilot «ενδέχεται να μην είναι επαρκείς για να αποτρέψουν την κακή χρήση από τον οδηγό».

Το στέλεχος της NHTSA. Αν Κάρλσον, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα φέτος ότι είναι «πραγματικά σημαντικό τα συστήματα παρακολούθησης του οδηγού να λαμβάνουν υπόψη ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται υπερβολικά την τεχνολογία»

Η Tesla ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει μια ενημέρωση λογισμικού που θα «ενσωματώσει πρόσθετους ελέγχους και ειδοποιήσεις σε αυτούς που ήδη υπάρχουν στα επηρεαζόμενα οχήματα για να ενθαρρύνει περαιτέρω τον οδηγό να τηρεί την ευθύνη της συνεχούς οδήγησης κάθε φορά που ενεργοποιείται το Autosteer».

Η NHTSA άνοιξε έρευνα τον Αύγουστο του 2021 για τον Autopilot μετά τον εντοπισμό περισσότερων από δώδεκα ατυχημάτων στα οποία τα οχήματα Tesla χτύπησαν σταθερά οχήματα έκτακτης ανάγκης.Η υπηρεσία δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα της έρευνάς της, η Tesla εξέδωσε την ανάκληση αφού ο οργανισμός διαπίστωσε ότι «ο μοναδικός σχεδιασμός του συστήματος Autopilot της Tesla μπορεί να παρέχει ανεπαρκή έλεγχο εμπλοκής και χρήσης του οδηγού που μπορεί να οδηγήσει σε προβλέψιμη κακή χρήση του συστήματος».

Ο αυτόματος πιλότος της Tesla προορίζεται να επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κατευθύνουν, να επιταχύνουν και να φρενάρουν αυτόματα εντός της λωρίδας τους, ενώ ο ενισχυμένος αυτόματος πιλότος μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή λωρίδας σε αυτοκινητόδρομους, αλλά δεν τα καθιστά αυτόνομα.

Ξεχωριστά, από το 2016, η NHTSA έχει ξεκινήσει περισσότερες από τρεις δεκάδες ειδικές έρευνες για ατυχήματα της Tesla σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν υποψίες για χρήση συστημάτων οδήγησης όπως ο Autopilot, με 23 θανάτους από ατυχήματα να έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com