Με αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μπαίνει το φθινόπωρο  

Με αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μπαίνει το φθινόπωρο  
Λογαριασμοί παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022. Από 1,33 ευρώ το λίτρο ξεκινούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που άρχισε από σήμερα να διατίθεται στην αγορά, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών ύστερα από τις εκπτώσεις που έγιναν γνωστές χθες και σήμερα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου - Οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, το "μικρό καλάθι" παροχών και οι ανησυχίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Με αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αρχίζει το φθινόπωρο ενώ οι αβεβαιότητες στη διεθνή αγορά συντηρούν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Με τις προκλήσεις να αυξάνονται στο διεθνές περιβάλλον αλλά και εντός των τειχών -με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή ασφάλεια, τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής- προστίθενται βαθμοί δυσκολίας στη διαχείριση των δημοσιονομικών για την επίτευξη των στόχων, εξού και το “μικρό καλάθι” επιπλέον παροχών, παρά τις νέες πιέσεις.

Ας σημειωθεί ότι παρά τις καθησυχαστικές αναφορές περί ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και σταθερότητας στο σύστημα TTF της αγοράς φυσικού αερίου οι τιμές αυξάνονται, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τα 100 ευρώ φτάνοντας σήμερα στα 111,44 ευρώ ανά MWh στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, με ημερήσια αύξηση 28,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανοδική τάση ακολουθούν εν πολλοίς και οι περισσότεροι πάροχοι στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση λίγα προϊόντα.

Η ΔΕΗ, με ηγετικό μερίδιο στην αγορά, κράτησε σταθερό το βασικό της τιμολόγιο Γ1/Ν1, με τιμή στα 15,5 λεπτά/kWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για υψηλότερη ενώ το νυχτερινό τιμολόγιο είναι στα 11,4 λεπτά/KWh. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Protergia ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χρέωση 18,28 λεπτά/kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, τιμή αυξημένη κατά 8% έναντι του τιμολογίου Αυγούστου, η οποία με την έκπτωση συνέπειας διαμορφώνεται στα 12,28 λεπτά. Στα 15,77 λεπτά/kWh από 14,87 τον Αύγουστο διαμορφώθηκε η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα Συνέπεια Day, με πάγιο 5 ευρώ. Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous Home χρεώνει 19,6 λεπτά/kWh από 17,7 τον Αύγουστο και με την έκπτωση συνέπειας, 20%, η τιμή διαμορφώνεται στα 15,68 λεπτά/kWh, με άνοδο 11%. Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο πρόγραμμα Μaxi Free+ χρεώνει 12,4 λεπτά ανά KWh, με αύξηση 10% σε σχέση με τον Αύγουστο, αν και με την έκπτωση συνέπειας η τιμή διαμορφώνεται σε 9,3 λεπτά/kWh. Η χρέωση της ΖeniΘ στο πρόγραμμα Power for home All μέχρι τις 500 KWh διαμορφώνεται στα 9,9 λεπτά/kWh και με την έκπτωση συνέπειας στα 7,9 λεπτά. Για το πρόγραμμα OnTime της NRG, η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά ανά kWh, από 13,7 λεπτά/kWh τον Αύγουστο και για την ΕΛΙΝ η χρέωση είναι 13,5 λεπτά/kWh στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus με έκπτωση συνέπειας, αυξημένη κατά 13% σε σχέση με τον Αύγουστο. Στα 12,28 λεπτά/kWh, αυξημένη κατά 12%, είναι η χρέωση της Watt & Volt στο πρόγραμμα Reward συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας και στα 13,98 λεπτά/kWh είναι η χρέωση της Volterra, σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο.

Τα μέτρα στήριξης

Η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται σενάρια για πρόσθετα μέτρα που πιθανόν θα απαιτηθούν για στήριξη των πλέον ευάλωτων αλλά δεν προβλέπονται μεγάλες εκπλήξεις ενόψει ΔΕΘ. Market Pass, επίδομα θέρμανσης, επιδότηση ρεύματος, “καλάθι του νοικοκυριού” και εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας είναι στο βασικό μενού.

Από την άλλη μεριά βελτιστοποιούνται οι μηχανισμοί εισπραξιμότητας φόρων με στόχο τη βελτίωση των εσόδων ώστε σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο προσεχές διάστημα και την προσέλκυση επενδύσεων να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις. Σε πιο κρίσιμη πρόκληση αναδεικνύεται ο πληθωρισμός, που έχει αποτύπωμα στο ΑΕΠ λόγω των πόρων που απαιτούνται για επιδόματα στους πιο ευάλωτους, που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, των μεταφορών, της στέγασης κ.ο.κ.. Επιπλέον, ο πληθωρισμός πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αγωνιούν αυτό το διάστημα ειδικά για το ενεργειακό κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

5+1 τρόποι να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι όταν βρίσκεστε σε διακοπές