Με απόφαση Βαλς πέρασε ο νόμος για τα εργασιακά στη Γαλλία

Με απόφαση Βαλς πέρασε ο νόμος για τα εργασιακά στη Γαλλία

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις ειδικές εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα και «πέρασε» το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου.

Η γαλλική κυβέρνηση με αρχηγό τον Μανουέλ Βαλς «πέρασε» το νομοσχέδιό για τα εργασιακά, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση και την άρνηση της Γερουσίας, με εκτελεστική πράξη.

Μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου από τη Γερουσία και υπό το φόβο ότι η Εθνοσυνέλευση θα καταψήφιζε με τη σειρά της το νόμο που απελευθερώνει το εργασιακό πλαίσιο, ο Γάλλος πρωθυπουργός προσώρησε για τρίτη φορά στη χρήση του άρθρου 49 παράγραφος 3 του γαλλικού συντάγματος, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να «περάσει» νομοσχέδιο χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου, εάν στο τελευταίο δεν κατατεθεί και υπερψηφιστεί πρόταση μομφής.

Τα μέλη της Κάτω Βουλής της Γαλλίας έχουν πλέον ελάχιστες πιθανότητες να αποτρέψουν την οριστική έγκριση του νομοσχεδίου, καθώς έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να υποβάλουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ κι εάν αυτή δεν καταψηφιστεί, τότε ο νόμος θα είναι σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι η εργασιακή μεταρρύθμιση οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Γαλλίας, ενώ από τις δεκάδες διαδοχικές διαδηλώσεις προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια και τραυματισμοί ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.