Πώς φτάσαμε στην εξαγορά των Παγωτών Δωδώνη από τον Βενέτη

Πώς φτάσαμε στην εξαγορά των Παγωτών Δωδώνη από τον Βενέτη
Τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στο Fortune Greece αναφέρουν ότι το τίμημα κινήθηκε στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ.

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης παρομοίωσε με «γεφύρι της Άρτας», τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες, που διήρκεσαν 32 μήνες, για την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη. Μετά από 32 μήνες διαπραγματεύσεων η χειμαζόμενη εταιρεία που βρέθηκε στο «στόχαστρο» αρκετών μνηστήρων μέσα από τη διενέργεια αρκετών διαγωνισμών τα τελευταία επτά χρόνια, πέρασε τελικά στον έλεγχος της Βενέτης.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Βενέτης, πάντως δεν θέλησε να μοιραστεί με τι τίμημα απέκτησε την εταιρεία η οποία βαρύνεται με δάνεια 40 εκατ. ευρώ. Πάντως τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στο Fortune Greece αναφέρουν ότι το τίμημα κινήθηκε στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η Παγωτά Δωδώνη διατηρεί δίκτυο 40 καταστημάτων franchise, ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα super markets και αρτοποιεία καθώς και συνεργασίες horeca σε πάνω από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2023 στα 6.988.995 ευρώ έναντι 5.941.079 ευρώ το 2022 σημειώνοντας αύξηση 18%. Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 3,332 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,206 εκατ. ευρώ το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην Παλλήνη όπου θα συνεχισθεί σε πρώτη φάση η παραγωγή του παγωτού. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλoς της ΒΕΝΕΤΗ, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης οι στόχοι της ΒΕΝΕΤΗ για την Παγωτά Δωδώνη είναι η oλοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης, η επένδυση στο φυσικό γάλα με εξαγορά ελληνικής φάρμας γάλακτος και η ανάπτυξη νέων προϊόντων που να βασίζονται σε αυτό. Παράλληλα, η εταιρεία θα επενδύσει στην απόκτηση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, στην αναβάθμιση των καταστημάτων του σημερινού δικτύου και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης με νέο concept καταστημάτων.

Η Παγωτά Δωδώνη ήταν από τις πρωτοπόρες εταιρείες παγωτού. Έχει δημιουργήσει πάνω από 200 διαφορετικές γεύσεις παγωτού. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967 όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ήπειρο, άνοιξαν το πρώτο γαλακτοπωλείο τους στην Κυψέλη. Το 1977 έγινε η μεταφορά της στις σημερινές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην Παλλήνη Αττικής, ενώ το 1984 λειτούργησε το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα Δωδώνη στην Κηφισιά Αττικής που αποτελεί και την πρώτη gelateria στην Ελλάδα. Το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι λειτούργησε το 1985, και την περίοδο 1991-1995 αναπτύχθηκε μέσω του μοντέλου δικαιόχρησης με 17 νέα καταστήματα Δωδώνη. Η εταιρεία το 1999 εξαγοράστηκε από τον επενδυτικό όμιλο GLOBAL FINANCE. Την ίδια χρονιά λανσάρεται το συσκευασμένο παγωτό Δωδώνη, ενώ το δίκτυο των καταστημάτων έχει πλέον ξεπεράσει τα 100. Το 2007 η εταιρεία που αριθμούσε δίκτυο 180 καταστημάτων πέρασε στον έλεγχο της NBGI, το 2016 πουλήθηκε στη Stage Capital ενώ το 2020 η Παγωτά Δωδώνη πούλησε την Chillbox στην Kayak (25% όγκου πωλήσεων της Δωδώνης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: