ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οδηγίες και προθεσμίες για τροποποιητικές δηλώσεις

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οδηγίες και προθεσμίες για τροποποιητικές δηλώσεις
Photo: pixabay.com
Πώς να δηλώσετε εύκολα τα ποσά που εισπράξατε το 2023 και ποιες είναι οι προθεσμίες και οι επιλογές ρύθμισης του φόρου σας.

Η Εφορία δέχεται πλέον τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για αναδρομικά που εισπράχθηκαν εντός του 2023 από μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλους εργαζόμενους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι σε λειτουργία για τη δήλωση αναδρομικών από το 2015 και μετά (για προηγούμενα έτη οι δηλώσεις γίνονται χειρόγραφα).

Προθεσμίες και διαδικασία υποβολής

Τα αναδρομικά πρέπει να δηλωθούν το επόμενο έτος από αυτό που αφορούν. Η τροποποιητική δήλωση πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Για παράδειγμα, αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν το 2021, θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση για το 2022 και ο φόρος θα καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2025. Υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με νόμιμες προσαυξήσεις.

Υπολογισμός φόρου

Ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις κλίμακες φόρου εισοδήματος και ειδικών εισφορών που ίσχυαν το έτος στο οποίο ανάγονται τα αναδρομικά, μετά την αφαίρεση τυχόν φόρου που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την καταβολή τους.

Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές

Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2023 δηλώνονται με συμπληρωματική δήλωση για το έτος στο οποίο αφορούν, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών ή προκύπτουν από άλλο πρόσφορο μέσο (π.χ., βεβαίωση από λογιστή, δικαστική απόφαση).

Τροποποιητικές δηλώσεις

Για αποδοχές στις οποίες ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών έχει ήδη αποδοθεί ή όφειλε να έχει αποδοθεί σε προγενέστερο φορολογικό έτος, υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις στην αρμόδια υπηρεσία για τα έτη στα οποία ανάγονται. Στις δηλώσεις αναδρομικών, τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς χωρίς δυνατότητα αλλαγής από τους φορολογούμενους. Για άλλες αλλαγές, απαιτείται ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση.

Με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους φορολογούμενους να δηλώσουν τα αναδρομικά τους και να εξοφλήσουν τον αντίστοιχο φόρο, ενώ παρέχει και επιλογές για ρύθμιση των οφειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτήσεις – απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

Με αφορμή τη λειτουργία της πλατφόρμας για τις τροποποιητικές, η ΑΑΔΕ, δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων:

Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.
Στη συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική Δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλετε οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2024).
Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν.

Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση αναδρομικών;

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής.
Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία.

Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας, πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: