Με μειωμένες πωλήσεις εδώ και μήνες, πολλά φαρμακεία στις ΗΠΑ επεκτείνονται σε φάρμακα για κατοικίδια

Με μειωμένες πωλήσεις εδώ και μήνες, πολλά φαρμακεία στις ΗΠΑ επεκτείνονται σε φάρμακα για κατοικίδια
Photo: pixabay.com
«Η ελπίδα και ο στόχος μας δεν είναι απλώς να κερδίσουμε τα κατοικίδια- θέλουμε ολόκληρη την οικογένεια», αναφέρει ιδιοκτήτρια φαρμακείου στις ΗΠΑ.

του Chris Morris

Όταν οι εντολές παραμονής στο σπίτι άρχισαν να επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, η Shantelle Brown, ιδιοκτήτρια του Hope Pharmacy στη γειτονιά του Church Hill του Ρίτσμοντ, παρατήρησε ότι οι άνθρωποι άρχισαν να εφοδιάζονται με τα φάρμακά τους καθώς προετοιμάζονταν για την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, στις αρχές Απριλίου, η κίνηση είχε παγώσει.

Μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες της πανδημίας είναι ότι λιγότεροι άνθρωποι επισκέπτονται επαγγελματίες υγείας – και αυτό έχει επηρεάσει πολλά φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα. Μια μελέτη του Αυγούστου από το Peterson Center on Healthcare και το Kaiser Family Foundation δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των ιατρικών συνταγών, από τα τέλη Απριλίου, μειώθηκε σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά υπάρχουν μερικά σημάδια πρόσφατης ανάκαμψης.

Αυτό το αρχικό κενό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για μικρά ανεξάρτητα φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της Brown.

Αρχικά, το Hope Pharmacy άρχισε να πουλάει απολυμαντικό χεριών. Η επιχείρηση το διένειμε στους πρώτους που το ζήτησαν χωρίς χρέωση και στη συνέχεια άρχισε να το πουλάει στους πελάτες. Η εταιρεία επέκτεινε επίσης σημαντικά τις παραδόσεις κατ’ οίκον. Όμως, καθώς ο φόβος αυξήθηκε με τις γεμάτες εντατικές, η Brown ήξερε ότι έπρεπε να αναζητήσει νέους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα.

Μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες της ήταν η προσθήκη κατοικίδιων στη λίστα των ασθενών.

Το Hope Pharmacy, το οποίο άνοιξε στα τέλη Απριλίου 2018, εξυπηρετεί επί του παρόντος «περίπου 800» άτομα στην κοινότητα, αλλά από τότε που άρχισε να πουλάει φάρμακα για κατοικίδια, προσθέτει κατά μέσο όρο δύο νέους πελάτες την ημέρα. Και ενώ αυτό δεν αποφέρει σοβαρά έσοδα για αλυσίδες φαρμακείων όπως η CVS, είναι πολύ σημαντικό για ένα μικρό ανεξάρτητο φαρμακείο.

«Είχαμε μερικούς ανθρώπους που μας συμβούλευσαν ότι πρέπει να συνεργαστούμε με έναν κτηνίατρο», λέει η Brown. «Προσπάθησα, αλλά… δεν γνώριζα τότε πόσα κέρδιζαν οι κτηνίατροι από τα φάρμακα για κατοικίδια. Οι τιμές μας είναι πολύ φθηνότερες και είμαστε σε θέση να εξοικονομήσουμε στους πελάτες αρκετά χρήματα».

«Στο χώρο του φαρμάκου, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να χτίσεις μια πελατεία, επειδή οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να πηγαίνουν εκεί που ξέρουν», λέει η Brown. «Η ελπίδα και ο στόχος μας δεν είναι απλώς να κερδίσουμε τα κατοικίδια – θέλουμε ολόκληρη την οικογένεια».