Με νέες τιμές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Alpha και Eurobank

Με νέες τιμές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Alpha και Eurobank

Περνούν συνεχώς πακέτα στις μετοχές των δύο τραπεζών – Τι δήλωσαν Καραμούζης και Ράπανος.

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank, όπως διαμορφώθηκαν μετά την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και τη μείωση του αριθμού μετοχών μέσω του reverse split.

Έτσι οι παλαιές μετοχές της Alpha Bank αντικαταστάθηκαν από νέες σε αναλογία 1 νέα για κάθε 50 παλαιές. Με βάση αυτή τη διαδικασία, το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής (26.11) που διαμορφώθηκε στα 0,047 ευρώ προσαρμόζεται σε 2,35 ευρώ μετά το reverse split και με αυτή την τιμή άνοιξε η μετοχή της τράπεζας στη σημερινή συνεδρίαση. Στη μετοχή της Αlpha Bank έχουν περάσει (έως τις 11:45) πακέτα ύψους 288 εκατ. ευρώ. Στη μετοχή της Alpha Bank τα πακέτα πέρασαν στα 2 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που αντιπροσωπεύει ένα discount της τάξης του 15% έναντι της τιμής έναρξης της συνεδρίασης, ωστόσο δεν εμπεριέχει discount σε σχέση με την τιμή της ΑΜΚ. Ο τίτλος υποχωρεί σε ποσοστό 6% (από 15% στην αρχή της συνεδρίασης).

Σε reverse split προχώρησε και η Eurobank αντικαθιστώντας τις παλαιές μετοχές σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλαιές. Ετσι η μετοχή της Eurobank άνοιξε στο ταμπλό σήμερα στην τιμή του 1,4 ευρώ (0,014 ευρώ το τελευταίο κλείσιμο 27.11), ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στους ξένους επενδυτές καθορίστηκε στο 1 ευρώ (μετά το reverse split).

Στη μετοχή της Eurobank έχουν περάσει (έως τις 11:45) πακέτα ύψους 34 εκατ. ευρώ. H μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 23%, ενώ τα πακέτα έγιναν σε τιμές 1,01 και 1 ευρώ στην τιμή της ΑΜΚ.

Οι ανταλλαγές πακέτων σε προσυμφωνημένες τιμές έχει απογειώσει τον τζίρο στο Χρηματιστήριο σε επίπεδα άνω των 480 εκατ. ευρώ και τον όγκο των τεμαχίων που έχουν αλλάξει χέρια συνολικά σε περίπου 300 εκατ. μετοχές.

H Alpha Bank, όπως και η Eurobank, άντλησαν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών από τον ιδιωτικό τομέα περιορίζοντας δραστικά την παρουσία του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Πλέον το 89% των μετοχών της Alpha Bank ελέγχεται από ιδιώτες, ενώ η συμμετοχή του κράτους, μέσω του ΤΧΣ, περιορίστηκε στο 11% (από 66% που ήταν πριν την ανακεφαλαιοποίηση).

Πρόκληση για την Eurobank χαρακτήρισε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ο πρόεδρος της τράπεζας, Ν. Καραμούζης, ο οποίος σήμερα, μαζί με τον πρόεδρο της Alpha Bank, Β. Ράπανο, κήρυξαν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε κοινή πορεία και να βγούμε από το αδιέξοδο. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης σηματοδοτεί για τη Eurobank αλλαγή σελίδας και επιστροφή στην σταθερή και επαναλαμβανόμενη οργανική κερδοφορία, ανέφερε ο κ. Καραμούζης, επισημαίνοντας ότι η βασική πρόκληση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών και των αγορών.

Ο κ. Καραμούζης ευχαρίστησε το προσωπικό και τους επενδυτές της τράπεζας, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της διοίκησης να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να συμβάλει η τράπεζα στην ανάκαμψή της.