Με οριακή πτώση άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 816,20 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,09%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,45%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ(+1,06%), της Coca Cola HBC(+0,92%) και της Σαράντης(+0,88%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo(-1,58%), της Πειραιώς (-1,04%), της Eurobnak(-0,74%) και της ΕΧΑΕ(-0,63%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+3,81%) και του Εμπορίου(+0,74%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων(-0,89%) και των Τραπεζών (-0,43%)..

Ανοδικά κινούνται 47 μετοχές, 11 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Χαϊδεμένος +22,48% και Byte Computer+13,89%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Trastor-5,50% και Νηρεύς-2,22%.

Παράλληλα, αρκετές χώρες της ευρωζώνης είδαν σήμερα το κόστος δανεισμού τους να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε την πόρτα σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας εν μέσω επιβράδυνσης του ευρωπαϊκού βιομηχανικού κλάδου και φόβων για παγκόσμια ύφεση.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών, ολλανδικών, ισπανικών, πορτογαλικών, ιρλανδικών και κυπριακών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέσα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ των αντίστοιχων γαλλικών, αυστριακών και φινλανδικών τίτλων πλησίασαν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κατέγραψαν το 2016.

Η ΕΚΤ απέκλεισε χθες την αύξηση των επιτοκίων την επόμενη χρονιά ενώ άνοιξε την πόρτα σε ενδεχόμενη μείωσή τους ή την αγορά περισσότερων ομολόγων καθώς παράγοντες όπως ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και το Brexit οδηγούν σε επιβράδυνση την οικονομία της ευρωζώνης.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές της Γερμανίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, ενώ η Bundesbank αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ.

Χθες, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,24%. Σειρά είχαν οι αποδόσεις των αντίστοιχων ολλανδικών, ιρλανδικών, ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων, που κινήθηκαν και σήμερα σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Σχετικά άρθρα