Με ποια επιχειρηματικά ονόματα θα συναντηθεί ο Τραμπ

Με ποια επιχειρηματικά ονόματα θα συναντηθεί ο Τραμπ
WASHINGTON, DC - JANUARY 26: Upon returning from Philadelphia, U.S. President Donald Trump walks along the West Wing Colonnade on his way to the Oval Office at the White House, January 26, 2017 in Washington, DC. President Trump traveled to Philadelphia for the Joint GOP Issues Conference. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Η επιχειρηματική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη για το πώς να απαντήσει στις πολιτικές του.

Με τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων αμερικανικών εταιριών θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθώς η επιχειρηματική κοινότητα εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο διχασμένη για το πώς να απαντήσει στις πολιτικές του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber Τράβις Καλάνικ αποχώρησε χθες από την ομάδα επιχειρηματικών συμβούλων, ενός πάνελ που επιλέχθηκε από τον Τραμπ τον Δεκέμβριο, δεχόμενος πιέσεις από ακτιβιστές αναφορικά με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού πρόεδρου.

Υψηλόβαθμα στελέχη από την Ford Motor και την Tesla επίσης επέκριναν την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ που επέβαλε ο Τραμπ στους πολίτες επτά, κυρίως μουσουλμανικών, κρατών, ωστόσο άλλα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας, όπως η General Motors και η JPMorgan Chase δεν έχουν πάρει θέση.
Ο Τραμπ έχει ήδη συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία και αυτοκινητοβιομηχανία στο πλαίσιο του σχεδίου για αύξηση των θέσεων εργασίας στη χώρα.

Οι αμερικανικές εταιρίες όλων των πολιτικών αποχρώσεων θέλουν ο Τραμπ, που είναι ρεπουμπλικάνος, να τηρήσει την προεκλογική του εξαγγελία για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά έχει επέλθει σχίσμα για το πώς θα γίνει αυτό.

Οι διαφορές αποτυπώνουν την προσπάθεια των στελεχών των επιχειρήσεων να κινηθούν σε ένα διχαστικό πολιτικό περιβάλλον και απέναντι σε ένα νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμά του σε βάρος των εταιριών που του προκαλούν εκνευρισμό.

Η πιο έντονη κριτική στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, που προκάλεσε χάος και διαδηλώσεις στα αμερικανικά αεροδρόμια το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήρθε από εταιρίες τεχνολογίας, που έχουν εκτεταμένες ανησυχίες για τα σχέδια του προέδρου στο θέμα αυτό.

Η Uber επέκρινε την απαγόρευση αλλά δέχθηκε πυρά από ακτιβιστές καθώς ο βασικός της ανταγωνιστής, η Lyft, εμφανίστηκε πιο μαχητική στο θέμα αυτό.

«Η συμμετοχή στην ομάδα δεν είχε στόχο να αποτελέσει επικύρωση του προέδρου», δήλωσε ο Καλάνικ, σε σημείωμα εξηγώντας για ποιο λόγο αποχώρησε από το συμβουλευτικό πάνελ του Τραμπ.

Ο Έλον Μασκ της Tesla ανέφερε σε χθεσινή ανάρτησή του στο twitter: «Στην αυριανή συνάντηση, εγώ και άλλοι θα εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας για το πρόσφατο διάταγμα για τη μετανάστευση και θα προσφέρουμε προτάσεις για αλλαγές στην πολιτική».

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση, που δεν έκανε αναφορά στην Uber, ότι ο Τραμπ «κατανοεί τη σημασία ενός ανοικτού διαλόγου με τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων για να συζητήσει πώς να καταστεί ισχυρότερη με τον καλύτερο τρόπο η οικονομία της χώρας».

Η συνάντηση του Λευκού Οίκου με την ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης υψηλόβαθμα στελέχη της Cleveland Clinic, της PepsiCo και της IBM, αναμένεται να καλύψει θέματα φορολογίας και εμπορίου, τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου και τις υποδομές.