Με ψώνια «α λα Αμερικέν» και μοναχικά θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα οι Έλληνες

Με ψώνια «α λα Αμερικέν» και μοναχικά θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα οι Έλληνες
Ένας άντρας που φορά προστατευτική μάσκα περνά μπροστά από Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, στην πλατεία Ομόνοιας , Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 66% των Ελλήνων έκανε ήδη αγορές online αλλά μόλις 11% τα έχει ψωνίσει όλα εν αντιθέσει με τους Βρετανούς που οι μισοί έχουν τελειώσει με τις εορταστικές αγορές - Στις ΗΠΑ το 67% προγραμματίζει ψώνια online (SAP) - Πώς θα αξιοποιηθεί το click away και πώς θα περάσουν οι Έλληνες τα covid-Χριστούγεννα (Focus Bari).

Το e-commerce έχει καθιερωθεί πλέον ως ο κύριος τρόπος αγορών για τους Έλληνες καταναλωτές, με το 66% να δηλώνει ότι έχει κάνει ήδη τα χριστουγεννιάτικα ψώνια του online και το 44% να λέει ότι θα προτιμήσει τα e-shops για τις υπόλοιπες αγορές του, τάσεις που δείχνουν ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται σαν …Αμερικανοί σ’ αυτά τα covid-Χριστούγεννα αφού και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το 67% των καταναλωτών προτιμά το online κανάλι για τα ψώνια των γιορτών, παρά το γεγονός ότι ένα 60% θα πάει και στο φυσικό κατάστημα.

Πρόκειται για στοιχεία που αντλήσαμε από την τελευταία μελέτη της Focus Bari που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 16-17 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1483 ατόμων και μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της SAP η εξειδικευμένη εταιρεία ερευνών στις online αγορές, Dynata. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία έχει επιδράσει καταλυτικά στις καταναλωτικές συνήθειες επιβεβαιώνοντας κάποιες βασικές τάσεις σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Οι Έλληνες πάντως συγκριτικά με άλλους καταναλωτές εμφανίζονται πιο αυθόρμητοι και λιγότερο οργανωμένοι με τα ψώνια, τα οποία κάνουν την τελευταία στιγμή. Για παράδειγμα, στην έρευνα της Focus Bari συγκρίνονται οι Έλληνες με τους Βρετανούς ως προς τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια και διαπιστώνεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2020 ο ένας στους δύο Βρετανούς είχε ήδη ολοκληρώσει τα ψώνια του για τις γιορτές, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για τους Έλληνες είναι ένας στους δέκα! Το 30% λέει ότι δεν έχει κάνει ακόμη ψώνια και το 47% ότι χρειάζεται ακόμη κάποια.

Στις ΗΠΑ η έρευνα της SAP έδειξε ότι 67% των καταναλωτών προγραμματίζουν να κάνουν τις αγορές τους online, με αρκετούς έτοιμους να ψωνίσουν από το κινητό τους, είτε μέσω εφαρμογών (ποσοστό 24%), είτε μέσω ιστοσελίδων (ποσοστό 20%). Καθώς οι καταναλωτές ετοιμάζονται γι’ αυτήν την χωρίς προηγούμενο εορταστική περίοδο, ο βασικός προβληματισμός τους (σε ποσοστό 39%) έχει να κάνει με τη δυσκολία να βρουν τα προϊόντα που θέλουν. Ως λύση, ποσοστό 20% επιλέγει την παροχή άμεσης βοήθειας από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών – είτε με το online chat (σε ποσοστό 32%), είτε με τηλεφωνική επικοινωνία και προσωπική επαφή (σε ποσοστό 24%, έκαστο).

Το click away 

Οι τάσεις δεν είναι πολύ διαφορετικές στην Ελλάδα, όπου μέχρι σήμερα μόνο το 18% των Ελλήνων ψώνισε σε φυσικό κατάστημα, 12% επέλεξε τη μέθοδο click away και 66% έκανε τις αγορές του online. Τις επόμενες μέρες θα κάνουν τα υπόλοιπα ψώνια μέσω online 44%, σε φυσικό κατάστημα 27% και μέσω click away 29%.

Η έρευνα δείχνει ότι το click away αποτελεί μια ενδιάμεση λύση για τις επόμενες αγορές. Μάλιστα αυτό το μοντέλο αγορών θεωρείται ότι θα ωφελήσει κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και τις μεταφορικές εταιρείες, όπως αναφέρει το 34% και 27% των καταναλωτών αντίστοιχα. Το 24% είπε ότι ωφελούνται όλα τα καταστήματα και 11% ότι ωφελούνται τα μικρά.

Πιο μελαγχολικά τα Χριστούγεννα για τους νέους

Σημειώνεται επίσης ότι οι δύο στους τρεις Έλληνες (63%) θα γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα με λιγότερους ανθρώπους απ’ ότι συνηθίζουν, ο ένας στους πέντε (20%) όπως κάθε χρόνο ενώ ένα 17% αναφέρει ότι θα περάσει τις γιορτές χωρίς καμία παρέα. Επομένως, όπως αναφέρει το 34% αυτό που θα λείψει περισσότερο τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα γιορτινά τραπέζια με αγαπημένους ανθρώπους. Το 27% αναφέρει ότι αυτό που λείπει περισσότερο φέτος τα Χριστούγεννα είναι οι βόλτες στα καταστήματα, το 18% λέει για τα ταξίδια, το 13% για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης ενώ υπάρχει κι ένα 12% που λέει ότι δεν θα λείψει τίποτα. Οι τρεις στους πέντε Έλληνες προβλέπουν ότι θα περάσουν ήρεμα Χριστούγεννα, αν και αισθάνονται κάποια ανησυχία λόγω πανδημίας και οι πιο νέοι είναι εκείνοι που εκφράζουν την μεγαλύτερη ανησυχία ότι θα περάσουν άσχημα φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς εκείνοι είναι που θα στερηθούν περισσότερο την διασκέδαση.