Με ρυθμό 2,1% «έτρεξε» η οικονομία των ΗΠΑ στο β’ τρίμηνο – Οι αλλαγές στο ΑΕΠ μεταξύ 2020 και 2022

Με ρυθμό 2,1% «έτρεξε» η οικονομία των ΗΠΑ στο β’ τρίμηνο – Οι αλλαγές στο ΑΕΠ μεταξύ 2020 και 2022
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε καθένα από τα πρώτα τρίμηνα του 2020, 2021 και 2022.

Με ρυθμό 2,1% αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την τρίτη εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Το 2,1% είναι παρόμοιο με τη δεύτερη μέτρηση του υπουργείου και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία για το ΑΕΠ από το 2017 για να ενσωματώσει πληροφορίες από νέες πηγές και προέβη σε ορισμένες στατιστικές βελτιώσεις, όπως η αντιμετώπιση των ρυθμιζόμενων εταιρειών επενδύσεων και των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε καθένα από τα πρώτα τρίμηνα του 2020, 2021 και 2022 κυρίως λόγω της υποβάθμισης στο επίπεδο ανάπτυξης των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (BEA), ο οργανισμός που καταρτίζει την έκθεση για το ΑΕΠ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εναπομένουσα εποχικότητα, η οποία ταλαιπώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ πριν από αρκετά χρόνια, αποτελούσε ζήτημα.

Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης νέους δείκτες τιμών, τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και της στέγασης και τον δείκτη τιμών υπηρεσιών PCE εξαιρουμένων της ενέργειας και της στέγασης, ή τον λεγόμενο υπερπυρηνικό πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρακολουθεί στενά τον PCE ως μονάδας μέτρησης του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%.

Η αγορά εργασίας

Ακόμα, η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 204.000, αυξημένες κατά 2.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 215.000 νέες αιτήσεις

Οι αιτήσεις βρίσκονταν στο χαμηλότερο άκρο του εύρους 194.000-265.000 φέτος. Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα βοήθειας, που αποτελεί υποκατάστατο της πρόσληψης, αυξήθηκε κατά 12.000 σε 1,670 εκατ. κατά την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις κάλυψαν την περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση έκανε έρευνα στα νοικοκυριά για το ποσοστό ανεργίας του Σεπτεμβρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μεταβλήθηκαν ελάχιστα μεταξύ των εβδομάδων έρευνας του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,8% τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com